Vágólapra másolva!
Délelőtt még Moammer Kadhafi államfő házához szerveztek tiltakozást hétfőn líbiai kormányellenes tüntetők, délutánra viszont kemény megtorlás következett a hatalom részéről. Hírek érkeztek arról, hogy a légierő is tüzet nyitott a tüntetőkre, s Máltán két líbiai gép leszállását jelentették, amelyeket - úgy tudni - a tűzparancsot megtagadó líbiai ezredesek vezettek. A líbiai fővárosba, Tripoliba is átterjedő tüntetések miatt a külföldi állampolgárokat menekíteni kezdték Líbiából. A tüntetések megbontották a líbiai vezetők egységét, egy miniszter és több nagykövet lemondott, egyes beszámolók szerint pedig több katona is a felkelők oldalára állt.
Vágólapra másolva!

"Valóságos mészárlás" - így írták le Líbiából menekülő külföldiek az észak-afrikai országban zajló eseményeket. Moammer Kadhafi elnök és a hozzá hű erők egyre keményebb eszközöket vetnek be a tüntetőkkel szemben, akik viszont már magát a diktátort vették célba.

Moammer Kadhafi líbiai elnök házához akartak vonulni hétfő délután a líbiai tüntetők, hogy ott folytassák a hét napja tartó, halálos összecsapásokkal járó tüntetéseket. A BBC hétfő reggel egy tüntetőre hivatkozva jelentette, hogy az ország elnökének otthona az új célpont, miután a hétvégén Líbia fővárosába, Tripoliba is átterjedtek a keleti országrészben kitört zavargások.

Délutánra súlyosbodott a helyzet, s a hadsereg egyre keményebb eszközökkel lépett fel a tüntetők ellen. Az al-Dzsazíra arab televízió több forrásból úgy értesült, hogy a lázadók állami épületeket gyújtottak fel. Szintén a tévé számolt be róla, hogy délután négy helikopter jelent meg a tüntetők fölött, este pedig arról érkezett hír, hogy a líbiai légierő tüzet nyitott a tüntetőkre. Az értesülést egyelőre egy politikai aktivista erősítette meg, aki szerint "légicsapások vannak szerte Tripoliban".

Ugyanakkor két vadászgép pilótái megtagadták a parancsot, és Máltára vitték gépüket. Az al-Dzsazíra máltai tudósítója szerint az ezredesi rangú pilóták feladata a bengázi tüntetők bombázása lett volna, de ők megtagadták ezt, s inkább a dezertálás mellett döntöttek.

Közben a biztonsági erők keményen fellépnek minden kritikus hanggal szemben. Az arab tévé értesülése szerint a katonák körülvették és felgyújtással fenyegették meg az ipari és kereskedelmi kamara főtitkárát otthonában, miután kritizálta Moammer Kadhafi elnök megtorló lépéseit. Tripoli körül pedig éles lőszerrel lőnek, s szemtanúk szerint nem csak tüntetőkre: "Rengeteg twitterező állítja, hogy a líbiai biztonságiak járműveken köröznek a város körül. Lőnek mindenre és mindenkire" - írta az al-Dzsazíra.

Az AFP szemtanúkra hivatkozva azt írta még reggel, hogy az állami televízió egyik központját kifosztották, és a tüntetők középületeket gyújtottak föl. A BBC úgy tudja, hogy az egyik központi kormányépület, a Nép Csarnoka áll lángokban, amelyet a tűzoltók próbáltak eloltani. Korábban kormányellenes tüntetők és elemzők is azt mondták, hogy a líbiai forrongás kimenetelében döntő jelentősége lenne annak, ha a fővárosban is megjelennének a tüntetők.

Hátat fordítanak a nagykövetek

A líbiai kormánynak közben sorra fordítanak hátat saját képviselői - jelentette több hírügynökség. Az al-Dzsazíra szerint lemondott Líbia Kínába és Indonéziába delegált nagykövete, illetve az arab tévé megszólaltatta Líbia bangladesi nagykövetét, aki megerősítette a lemondását. A korábban lemondottnak hitt nagy-britanniai delegációvezető azonban maradt a posztján, ugyanakkor bekérették a brit külügyminisztériumba.

Meg nem erősített hírek szerint egyre több katona áll át a felkelőkhöz, és a BBC szerint támogatásáról biztosította a tüntetőket az Arab Ligához delegált líbiai megbízott, Abdel Moneim al-Honi is. Líbia indiai nagykövete a BBC-nek azt mondta, hogy lemond posztjáról, így tiltakozva a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak ellen, Mohamed Bayou, a líbiai kormány korábbi szóvivője pedig közölte: az ország vezetése hibázott, amikor erővel próbálta letörni a tüntetéseket.

Kora délután a Quryna líbiai lap szerint lemondott Líbia igazságügyminisztere, a kormány azonban ezt nem erősítette meg. A líbiai muszlim vezetők fóruma közben közleményt adott ki, amelyben kijelentették, hogy minden muszlimnak kötelessége a líbiai vezetés ellen lázadni.

Az AFP azt jelentette, hogy al-Zavija városában a felkelők már győzelmet arattak, miután a rendőrség elmenekült a városból. Tripoli egyik külvárosában egy rendőrőrs és az előtte álló rendőrautók lángokban állnak - írta délután a Reuters, a BBC-nek pedig egy ellenzéki aktivista azt mondta, hogy a tüntetők elfoglalták a líbiai kormánypárt székházát. Kormányellenes tüntetések törtek ki Rasz Lanuf városában is, ahol az ország egyik nagy olajfinomítója található. Közben elfordultak Kadhafitól Líbia egyik legnagyobb törzsének vezetői is, akik közölték, hogy megbénítják az olajexportot, ha a vérontás nem ér véget.

Menekülő külföldiek

Mivel az észak-afrikai ország nyugati felén is elszabadultak az indulatok, az AFP szerint tunéziai állampolgárok százai kezdtek menekülni Líbiából. Vasárnap Tunéziából érkező buszok ingyen menekítették a tunéziai állampolgárokat, akik szerint "valóságos mészárlás" folyik a líbiai városokban.

Az AFP spanyol forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az EU országai is állampolgáraik kimenekítését tervezik. Az al-Dzsazíra szerint 18 koreai munkás sérült meg, amikor fegyveresek tüzet nyitottak a gyártelepükre.

A Reuters közölte, hogy Franciaország bezárja az általa működtetett líbiai iskolákat, és polgárait arra biztatja, hogy térjenek haza Franciaországba. A hírügynökség szerint Nagy-Britannia is mérlegeli, hogy kimenekíti a briteket az országból. Kora délután Portugália katonai gépet küldött Tripoliba, hogy megkezdje az EU-polgárok kimentését.

A BBC és a brit Channel 4 televízió dél körül olyan meg nem erősített híresztelésekről számolt be, amelyek szerint Moammer Kadhafi elhagyta a líbiai fővárost. A híresztelések szerint a vezető Venezuelába távozott. Ezt az információt azonban fenntartásokkal kell kezelni, hisz korábban más forrongó arab országok vezetőiről is szárnyra keltek hasonló, később hamisnak bizonyuló hírek.

Felfegyverzett tüntetők

Tripoliban a hétvégén kezdődtek meg a tüntetések, miután a keleti Bengázi városában meg nem erősített jelentések szerint a kormányellenes tömegek átvették az irányítást. A rendfenntartók a hétvégén mindkét városban éles lőszerrel lőtték a tüntetőket, és szemtanúk szerint a szomszédos Csádból érkező, a líbiai kormányt támogató sárgasisakos zsoldosok is részt vettek a tömegek megfélemlítésében (A sárgasisakosokról itt nézhet videót, a Tripoliban a hétvégén kezdődött tüntetésekről pedig itt olvashat részletesen).

Vasárnap este Moammer Kadhafi egyik fia tévébeszédben közölte, hogy a rezsim "az utolsó töltényig harcolni fog", és leszámol a zendülőkkel, de hozzátette azt is, hogy a helyzet polgárháborúval fenyeget (a tévébeszédről itt talál részleteket). A BBC által bemutatott képsorok szerint ennek valóban reális esélye van, a Bengáziban vasárnap készült videókon ugyanis már felfegyverzett tüntetők is láthatóak, akik pisztolyokat, puskákat, gránát- és rakétavetőket a magasba emelve vonulnak a város központjában. A BBC szerint a fegyvereket vélhetően feladott rendőrőrsökről vagy laktanyákból zsákmányolhatták a tüntetők.


Utcai harcok, fegyveres tüntetők és áldozatok Bengáziban

A Telegraph által közölt felvételeken a tüntetők kitűzték Bengázi egyik középületére a nem hivatalos, piros-fekete-zöld líbiai zászlót, miközben beszámolók szerint a hadsereg egy része is átállt hozzájuk, és sikerült legyőzniük a várost védő elit alakulatokat. Az értesüléseket ugyanakkor továbbra sem lehet megerősíteni, mert az országban az internet és a telefonvonalak is el vannak vágva, és a kormányzat nem engedi be a külföldi tudósítókat.

A tüntetők a jelek szerint ugyanakkor még távolról sem győztek, hiszen a hatóságok a lehető legbrutálisabban próbálják letörni a lázadást. Egy szintén vasárnapi felvételen valóságos tűzpárbaj bontakozott ki az egyik líbiai város utcáin, ahol egy autó körül pisztolyokkal felfegyverzett civil ruhás férfiak lövöldöztek. Az al-Dzsazírának egy bengázi lakos azt mondta, hogy a város háborús övezetté vált, az emberek csoportokba verődve szervezik meg az egyes városrészek védelmét.

"Egy videojáték semmi ehhez képest"

Egy fiatal helyi blogger vasárnap a Guardiannek telefonon azt mondta, hogy folyamatosan lövéseket hall elbarikádozott házából, az utcák fölött helikopterek köröznek, és odakint emberek üvöltenek, sikoltanak. "Láttam már erőszakos filmeket és videojátékokat, de az mind semmi ehhez képest" - mondta a lány a lapnak, miközben többször elsírta magát. "Egyesek azt beszélik, hogy ő [Kadhafi] még a vizet is megmérgezte, úgyhogy már inni sem merünk. Ha tehetné, a levegőt is elvenné, amelyet belélegzünk" - tette hozzá.

Forrás: REUTERS/Youtube
Forrás: REUTERS/Youtube

Tüntető tömeg Bengáziban

Az utcai harcoknak kórházi források szerint több száz áldozata van: a Telegraphnak vasárnap egy bengázi kórház orvosa telefonon azt mondta, hogy csak a városban több mint 200 halottról tudnak. "Nincs semmilyen utánpótlás, a kormány leállította a kórházak ellátását" - mondta az orvos. Egy ellenzéki honlap szintén orvosi forrásokra hivatkozva 285 halottról tud, a sebesültek száma pedig jóval nagyobb.

Mészárlás régi recept szerint

Líbiában múlt hétfőn kezdődtek a kormányellenes tüntetések, amelyeket a biztonságiak már az első percben erőszakkal próbáltak feloszlatni. A tömegbe lövő rendőrök azonban csak tovább szították az emberek dühét, akik csütörtökre itt is meghirdették a "harag napját", egy olyan tüntetést, amely Líbia keleti és nyugati szomszédjában is megdöntötte a diktátor hatalmát. Szombaton aztán egy közel 10 000 fős temetési menetbe lőttek bele a katonák nagy kaliberű automata fegyverekkel, egy bengázi orvos szerint a lövések 90 százaléka az emberek fejét, nyakát vagy a szívét érte. Túlélők a támadást "valóságos mészárlásnak" írták le.

A Guardiannek nyilatkozó szakértők szerint azonban a kemény fellépés nem volt meglepő, hiszen Moammer Kadhafi eddig is hasonló brutalitással oldotta meg a hatalmát veszélyeztető konfliktusokat. Egy ellenzéki író, Asúr Samisz szerint Kadhafi úgy fogja fel ezeket a helyzeteket, hogy "vagy öl, vagy őt ölik meg". "Ő egyértelműen a gyilkolást választotta". Sir Richard Dalton, Nagy-Britannia korábbi líbiai nagykövete pedig azt mondta, nem lehet azt remélni, hogy Kadhafi békésen feladja. "A rezsim mindent vagy semmit alapon áll hozzá az eseményekhez" - állította a volt diplomata.

Az erőszak miatt aggódik Európa és Amerika
Az EU külügyminiszterei hétfőn tárgyalnak arról, hogyan reagáljon az unió a Líbiában elszabadult erőszakra. A Reuters szerint az EU közös állásfoglalásra készül, amelynek vázlatát hétfőn hagyják jóvá. A vázlat szerint az Európai Tanács "elítéli a békés tüntetők elnyomását, és sajnálja az erőszak alkalmazását, valamint a civil áldozatokat. Az USA külügyminisztériuma is "mélységes aggodalmát" fejezte ki vasárnap a több száz civil áldozatról szóló hírek miatt - írja a Washington Post. A minisztérium szóvivője tiltakozott a gyilkos fegyverek bevetése ellen, és megismételte, hogy a szólásszabadság és a békés gyülekezéshez való jog általános emberi jog.