Bocsánatot kértek Írországban a nemi visszaéléseket elkövető papok áldozataitól

Vágólapra másolva!
Diarmuid Martin dublini érsek a keresztény bűnbánat egyik leglátványosabb szertartásával, lábmosással követte meg vasárnapi miséjén a nemi visszaéléseket elkövető ír papok egykori áldozatait az egyházmegye székesegyházául szolgáló Szűz Mária-katedrálisban.
Vágólapra másolva!

Az évtizedeken át nemi visszaéléseket elkövető ír papok egykori áldozatai szerint a dublini érsek lábmosása volt a legnyíltabb bocsánatkérés a katolikus egyház részéről. Diarmuid Martin dublini érsek és Sean O'Malley bostoni bíboros vasárnap a Szűz Mária-katedrálisban nyolc korábbi áldozat - öt nő és három férfi - lábát mosta meg. A lábmosás a másik ember szolgálatának kifejezése keresztényi alázatossággal, illetve annak jele, hogy Krisztus az emberekért áldozta életét.

Az ír kormány 2009-ben adta ki jelentését arról, hogy az ír egyház egyes papjai 1975 és 2004 között milyen nemi visszaéléseket követtek el gyerekek ellen, és hogy az egyház "megszállottan" próbálta fedezni az elkövetőket és cselekményeiket.

"Mind a mai napig nagyon nehezemre esett megbocsátani, ma érzem először sebem gyógyulását" - jelentette ki a mise után nyilatkozva a 39 éves Darren McGavin, akivel szemben gyerekkorában egy nyugat-dublini egyházközség papja követett el bűncselekményt. "Számomra ez a felszabadulás napja. Amikor az egyház először beismerte azokat a szörnyűségeket, nem gondoltam volna, hogy ezt is megérem" - mondta az oltárhoz kihívott áldozatok egyike, egy 63 éves ember, aki nem járult hozzá neve közléséhez.

Vannak azonban olyanok is az áldozatok között, akik nem tartották őszintének vagy elégségesnek az érsek bocsánatkérését. "Ez csak ámítás, üres szavak" - jelentette ki a mise után a 78 éves Michael O'Brien. A férfi feltűnést keltett azzal, hogy félbeszakította a liturgiát, és elmondta, hogy amikor ötéves volt, egy pap meztelenre vetkőztette, jéghideg vízbe nyomta, majd megostorozta őt. "Az egyház még ma is megveti egykori áldozatait, és pusztán jelképes gesztusokat tesz, mintha valamiféle PR-gyakorlatot végezne" - mondta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.