Újra ellepték az utcákat a kormányellenes tüntetők Tunéziában és Jemenben

Vágólapra másolva!
Pár hét viszonylagos nyugalom után ismét az utcára vonultak a kormányellenes tüntetők Tunézia fővárosában, Jemenben pedig lövések dördültek az egyetemi campusnál.
Vágólapra másolva!

Tunézia fővárosában vasárnap már második napja tüntettek az átmeneti kormány lemondását, egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és a parlamenti rendszer bevezetését követelő tunéziaiak, akik egyre csalódottabbak a bűnözés robbanásszerű terjedése és a szegények megsegítését célzó elégtelen kormányzati intézkedések miatt. Bár a kormány figyelmeztetett a tömegtüntetések tilalmára, a miniszterelnöki hivatal előtt vasárnap mintegy 40 ezren követelték a kormány lemondását és a bérek emelését. Két katonai helikopter alacsonyan körözött a tömeg felett, a rendfenntartók pedig a levegőbe lőttek, de a tüntetők a téren maradtak. Előző nap, szombaton több mint 15 ezren vettek részt a kormányellenes megmozduláson.

Jemenben lövések dördültek

A Szaúd-Arábia szomszédságában fekvő Jemenben vasárnap letartóztatták a szakadás Déli Mozgalom vezetőjét, a jemeni fővárosban, Szanaában pedig lövések dördültek el az egyetemi campusnál, noha a rohamrendőröknek sikerült egymástól elszigetelniük a rendszerellenes tiltakozókat és a kormánypárti tüntetőket. Ibb és Taizz városban továbbra is százak tartanak ülősztrájkot, követelve Ali Abdalláh Száleh elnök távozását. Az államfő vasárnap ismét párbeszédre szólította fel az ellenzéket, és az öt ember életét követelő hétvégi tüntetésekért "a rendszeren és a törvényen kívüli elemeket" tette felelőssé.

Tunéziában robbant ki tavaly decemberben az arab világot megmozdító és felrázó rendszerellenes tüntetéssorozat, amelynek eredményeként 23 évig tartó uralma után január 14-én elmenekült az országból Zin el-Abidin ben Ali elnök. Az átmeneti kormány élére azonban az a Mohamed Gannúsi került, aki már 1999 óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget. Gannúsi az utca nyomására néhány nap múlva változtatott a kabineten, azaz menesztette Ben Ali több bizalmasát.

A jemeni tiltakozások a tunéziai és egyiptomi eseményeket követték, az arab országokban egyre terjed a tiltakozóhullám, amely azóta elérte Afrika leggazdagabb országát Líbiát, valamint a legkisebb arab országot, Bahreint is.

A forrongások hátteréről összefoglaló cikünket itt találja.