Tábort vertek a Gyöngy téren a bahreini tüntetők

Vágólapra másolva!
Általános sztrájkot hirdettek vasárnapra a bahreini ellenzéki csoportok, miközben a tüntetők hosszú tartózkodásra rendezkedtek be a bahreini főváros Gyöngy terén. Vezetőik pedig azt fontolgatják, hogy tárgyaljanak a kormánnyal.
Vágólapra másolva!

Több száz tüntető töltötte a szombat éjszakát a megmozdulások jelképének számító Gyöngy téren a bahreini főváros központjában. Az ellenzékiek útakadályokat építettek ki a tér körül, felhúztak egy orvosi sátrat, hangosító berendezéseket telepítettek, és őrszemeket állítottak.

Abdul-Dzsalil Halíl, a legnagyobb síita ellenzéki tömörülés egyik vezetője vasárnap közölte, hogy az ellenzék fontolgatja a monarchia kezdeményezését a párbeszéd felvételére. Hozzátette, hogy egyelőre nincsenek közvetlen tárgyalások a felek között.

Egy névtelen ellenzéki forrás a Reutersnek azt mondta, hogy az ellenzék a koronahercegtől követelni fogja a politikai foglyok szabadon engedését, a kormány lemondását és egy új alkotmány létrehozását. Szalmán bin Hamad al-Kalifa sejk, koronaherceg, aki a hadsereg irányítója is, szombaton visszarendelte az utcákról a fegyveres erőket, és nyugalomra szólította fel a feleket - írja a BBC.

A Perzsa-öböl apró szigetcsoportján fekvő, alig több mint egymillió lakosú Bahrein fővárosában kedd óta állandó tábort ütöttek a kormányellenes tüntetők az egyiptomi Tahrír tér mintájára. A tüntetők a manámai Gyöngy téren a miniszterelnök lemondásáért, új alkotmányért, jobb életkörülményekért, és a síita többség hátrányos megkülönböztetése ellen emelték fel a hangjukat (a tüntetések okairól, hátteréről és első napjairól itt olvashat részletesen).

A bahreini tüntetést a tunéziai és egyiptomi forradalmak ihlették, amelyek szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, a Tunéziáról, valamint Algériáról, Líbiáról, Jemenről és Iránról szóló cikkeinket is.