Több száz halottja lehet a líbiai tüntetéseknek

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a líbiai tüntetések halálos áldozatainak száma. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízó szerint csak a keleti országrészben fekvő Bengáziban 200 ember veszette életét a emberi jogi szervezetek 170 fölé teszik az elhunytak számát. A szerda óta tartó kormányellenes tüntetéseket a hadsereg és a mesterlövészek éles lőszerekkel lövik, a kórházak már alig tudják ellátni a sérülteket.
Vágólapra másolva!

Legalább 173 embert öltek meg a kormányellenes tüntetések keddi kirobbanása óta Líbiában a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet adatai szerint. A jogvédő szervezet óvatos becslése szerint legalább húszan akkor vesztették életüket, amikor a hadsereg Líbia második legnagyobb városában, a Tripolitól ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziban rakétákkal tüzelt a tüntetőkre szombaton. Az ellenzék fellegvárának számító településen a tüntetések már csaknem forradalomba csaptak át, a biztonsági erők rendre tüzet nyitnak az előző megmozdulásokban megölt embereket temető tömegre.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió helyszíni beszámolókra hivatkozva azt jelentette, hogy csak Bengáziban legalább 200 ember vesztette életét a tüntetők elleni akciókban. A csatorna szerint tüntetések voltak más városokban is, így al-Baidában, Dernában, Tobrukban és Miszratában. A fővárosban, Tripoliban kormánypárti tüntetők jelentek meg nagy számban az utcákon.

A jelentéseket nehéz ellenőrizni, mivel a líbiai hatóságok nem engednek be külföldi újságírókat az országba, és az internetet is lekapcsolták. Egy orvos azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy százötven embert szállítottak kórházba a tüntetések alatt, és közülük huszonketten meghaltak szombaton. Sok sérültnek kritikus az állapota.

A bengázi egészségügyi intézmények hamarosan kifutnak a vérkészletekből és a gyógyszerekből, a személyzet pedig egyre nehezebben tudja ellátni a folyamatosan érkező sérülteket. Bengázi lakosok beszámolói szerint káosz van a városban, a hadsereg mesterlövészei a háztetőkről lövik az embereket. Korábbi jelentések szerint Kadhafi kormánya fekete-afrikai zsoldosokat hívott a tüntetők leverésére.

A véres leszámolás nyomán ötven líbiai vallási vezető vasárnap felhívást adott ki, amelyben felszólították a biztonsági erők tagjait, mint muzulmánokat, hogy hagyják abba az öldöklést, mert "az ártatlan emberi lények meggyilkolását" tiltja Isten.

Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa. Az országban annak a hatására kezdtek tüntetni, hogy szomszédjai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbuktatták a diktátort. A 68 éves Moammer Kadhafi 40 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.