Marokkó utcáin is megjelentek a tüntetők

Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek vasárnap Marokkóban, politikai reformokat és a király jogköreinek korlátozását követelve. Elemzők szerint Marokkó egyike azoknak az arab országoknak, ahol kevéssé valószínű a rendszer összeomlása egy tiltakozási hullám hatására, a királyt széles körben tisztelik.
Vágólapra másolva!

Több ezer marokkói fiatal csatlakozott a "Február 20" elnevezésű csoporthoz a Facebookon, mely békés tüntetésre szólít fel annak érdekében, hogy egy új alkotmányban korlátozzák a király jogosítványait, és lépéseket tegyenek a nagyobb társadalmi igazságosság irányába.

A marokkói főváros, Rabat egyik terén kétezren, a szervezők szerint négyezren gyűltek össze vasárnap, hogy békés demonstráción fejezzék ki a változások iránti igényüket. A tömeg az "emberek változásokat akarnak" mondatot skandálja.

Casablancában pedig több mint ezren követelik a "szabadságot, méltóságot és a független igazságszolgáltatást" az AFP tudósítója szerint. Egy diák elmondta, hogy azt szeretné, ha Marokkó sokkal tisztességesebb és kevésbé korrupt ország lenne. Egy másik tüntető független igazságszolgáltatást és munkát szeretne.

A közösségi oldalon szervezett tüntetés beleillik a "Facebook-forradalmak" néven illetett mozgalmak sorába, mely évtizedes rendszereket döntött meg Tunéziában és Egyiptomban, és váltott ki tiltakozásokat Bahreinben, Jemenben és Algériában.

A tiltakozások előtt a marokkói vezetés ígéretet tett arra, hogy 1,4 milliárd eurót fordít arra, hogy tompítsa legfontosabb termékeknél az áremelkedések hatását. Több arab országban ugyanis a tiltakozások fő mozgatórugói voltak a magas élelmiszerárak a munkanélküliség mellett.

Elemzők szerint Marokkó egyike azoknak az arab országoknak, ahol kevéssé valószínű a rendszer összeomlása egy tiltakozási hullám hatására. Bár az egyenlőtlenségek meglehetősen mélyek, a reformokat bevezető királyt széles körben tisztelik Marokkóban.