Csírájában fojtottak el egy tüntetést Kínában

Vágólapra másolva!
A százfős tömeg egy ismeretlen forrású internetes üzenetre gyűlt össze, amely "jázmin forradalom" kirobbantására hívta fel az embereket, feltehetőleg az arab államokon végigsöprő tüntetéshullám mintájára. Hírügynökségi jelentések szerint az összegyűltek sem tudták igazán, hogy miért csoportosulnak.
Vágólapra másolva!

Kisebb tömeg gyűlt össze Peking belvárosában, a Vangfucsing bevásárlóutcában helyi idő szerint vasárnap délután, de a tüntetésre készülők mintegy száz főre duzzadt csoportját a rendőrség feloszlatta.

Az emberek délután két óra körül kezdtek gyülekezni a forgalmas utca McDonald's étterménél, ahol kíváncsiskodók csatlakoztak hozzájuk - számolt be a történtekről a Hszinhua hírügynökség, amely megjegyezte, hogy a tömeg legfeljebb százfős lehetett, és külföldi újságírók is voltak a helyszínen.

A helyszíni beszámoló szerint akkor, amikor a rendőrjárőrök két férfit ki akartak emelni a tömegből, kamerával felszerelt külföldi riporterek zárták őket körbe. A rendőrök fél órán belül szabaddá tették az utat, és a gyülekezők nagyobb része elhagyta a helyszínt. A híradásokból az derül ki, hogy a rendőrség végül nem állított elő senkit.

Korábbi hírek szerint először a "Boxun" kínai nyelvű, amerikai székhelyű internetes weblapon jelentek meg ismeretlen eredetű blogbejegyzések, amelyek tüntetőket hívtak az utcára Kína 13 városában, köztük Pekingben és Sanghajban. A felhívás a követelések megfogalmazásában is segítséget nyújtott: "ennivalót akarunk, munkát akarunk, lakást akarunk és tisztességes bánásmódot akarunk". A hírügynökségi jelentésekből ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a Pekingben összegyűltek nagy része számára nem volt világos, hogy mi okból csoportosultak.