Tájékoztatást kapott, de a bekéretésről nem beszél a líbiai magyar nagykövet

Vágólapra másolva!
Nem erősítette meg, de nem is cáfolta az [origo]-nak Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete azt az információt, hogy bekérették a líbiai külügyminisztériumba az EU líbiai eseményekkel kapcsolatos állásfoglalásai miatt. Erről egy francia lap írt szombaton. A nagykövet azt elismerte, hogy uniós kollégáival együtt kapott tájékoztatót a líbiai hatóságoktól.
Vágólapra másolva!

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az [origo]-nak Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete azt az információt, amely szerint a közelmúltban bekérették volna a líbiai külügyminisztériumba. Azt a francia Le Monde írta szombaton, hogy bekérték a soros EU-elnök Magyarország nagykövetét a líbiai hatóságok, hogy jelezzék, az észak-afrikai ország kormánya elégedetlen az Európai Unió Líbiával kapcsolatos állásfoglalásaival.

Marton Béla az [origo]-nak csak annyit mondott, hogy a többi európai uniós nagykövettel együtt kaptak tájékoztatást a líbiai hatóságoktól az eseményekről, de hozzátette, ez szerdai információ. A líbiai példától elvonatkoztatva, általánosságban beszélve azt mondta, ha egy ország jelezni szeretne valamit az Európai Uniónak, akkor ez a soros elnöki posztot betöltő állam nagykövetségén keresztül történik, és ez így van az EU-tagok és az EU-n kívüli országok esetében is.

Keleten komolyabb a helyzet

A Líbiából érkező hírekről azt mondta, hogy azok gyakran pontatlanok. Példakánt azt hozta fel, hogy noha szombaton a hírekben az szerepelt, hogy kikapcsolták az internetet, akkor az még működött, bár azt elismerte, hogy vasárnap már nem lehetett elérni a világhálót.

A nagykövet megerősítette, hogy vannak zavargások Líbiában, de szerinte ketté kell választani a keleti és a nyugati országrészt. Amíg nyugaton viszonylagos nyugalom van, addig keleten - elsősorban Bengáziban és al-Baidában -, valóban komoly összetűzésekről kaptak hírt.

Azt mondta, Bengáziban bonyolítja a helyzetet, hogy egy börtönből megszökött körülbelül ezer ember - köztörvényes bűnözők -, akik támadják a rendőrőrsöket. Ugyanakkor azt mondta, azoknak a híreknek, hogy a tüntetők elfoglalták volna a város repterét ellentmond, hogy az szombaton még működött, és indítottak nemzetközi repülőjáratot is (Isztambulba). Al-Baidában a nagykövet információi szerint egy piaci összetűzés alakult át tüntetéssé.

Volt tüntetés Tripoliban is

Tripoliban vasárnapra virradó éjjel három elszigetelt helyen voltak összetűzések, amelyek egy-másfél óráig tartottak a nagykövet szerint. A városban vasárnap a szokottnál kevesebb autót lehetett látni, és több volt a rendőr is, főleg a tereken. Az iskolák, a bankok működnek, az üzletek pedig nyitva tartanak - mondta az [origo]-nak. A nagykövet szerint komoly tömeg áll Kadhafi mellett is, "akik, úgy tűnik, felülmúlják a tiltakozókat". Sokan tüntetnek a tripoli Zöld téren, hogy megvédjék a zöld forradalmat.

Az országban élő magyar családok közül egyelőre senki sem kér segítséget a nagykövetségtől. Mindenki rendben van - mondta az [origo]-nak Marton Béla nagykövet.

Líbia Észak-Afrika leggazdagabb országa. Az országban annak a hatására kezdtek tüntetni, hogy szomszédjai közül Tunéziában és Egyiptomban is megbuktatták a diktátort. A 68 éves Moammer Kadhafi 40 éve irányítja Líbiát. A líbiai tüntetések hátteréről itt olvashat bővebben.

A tunéziai és egyiptomi forradalmak szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezettek. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, a Tunéziáról, valamint Algériáról, Líbiáról, Jemenről, Bahreinről és Iránról szóló cikkeinket is.