Lekapcsolták az internetet Líbiában, 84-en meghaltak a zavargások során

Vágólapra másolva!
35 embert öltek meg a líbai biztonsági erők Bengáziban péntek éjjel, egy jogvédő szervezet szerint összesen már 84 embert öltek meg a zavargások során. Az internetet is lekapcsolták az országban, így akarják akadályozni a tüntetők közötti kommunikációt.
Vágólapra másolva!

"Megszüntették az internet-szolgáltatást Líbiában, így akarják megakadályozni a rendszer elleni szervezkedést és a tüntetők közötti kommunikációt" - jelentette az Arbor Networks internetes biztonsággal foglalkozó amerikai cég a Független Hírügynökség szerint. A cég közleménye szerint Líbia helyi idő szerint szombat hajnali negyed háromkor vált le a hálózatról, de már napközben is akadozott a szolgáltatás. A BBC szerint több internetes oldalt, például a Facebookot és az al-Dzsazíra arab hírtelevízió honlapját is blokkolták, és néhány területen lekapcsolták az áramszolgáltatást.

A Reuters jelentése szerint csak Bengázi városában 35 embert öltek meg a biztonsági erők péntek éjjel. A hírportál szerint ez a legnagyobb erőszakhullám Moamer Kadhafi vezető négy évtizedes uralma alatt. A Human Rights Watch jogvédő szervezet adatai szerint a szerda óta tartó Kadhafi-ellenes tüntetések során 84 ember vesztette életét, a legtöbben Bengázi térségében. Brutális harcokról érkeztek jelentések az országból, de ezeknek valóságtartalmát a külvilág elől elzárkózó, Moammer al-Kadhafi diktatórikus uralma alatt álló országban nehéz ellenőrizni (A líbiai események hátteréről korábbi cikkünkből tájékozódhat, az arab világban zajló forrongásokról pedig itt olvashat).