Szorul a hurok a német védelmi miniszter körül a plágiumvád ügyében

Vágólapra másolva!
A német védelmi miniszter átmenetileg lemond doktori címének használatáról, miután azzal vádolták meg, hogy a disszertációja egyes részeit mások írásaiból emelte át. Karl-Theodor zu Guttenberg visszautasítja ezeket a vádakat.
Vágólapra másolva!

A posztjától nem válik meg Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter, de a doktori címét nem használja addig, amíg nem tisztázódik az ellene felhozott vádak alól. Ezt ő maga jelentette be sajtóértekezletén.

A Süddeutsche Zeitung azt állítja, hogy a miniszter doktori disszertációjában forrásmegjelölés nélkül használta fel mások írásait és előadásait. Zu Guttenberg tagadja a vádakat, ugyanakkor azt mondta, hogy dolgozata kétségkívül tartalmaz hibákat.

A miniszter váratlanul összehívott sajtótájékoztatóját a védelmi minisztérium épületében tartotta a szokásos péntek déli kormányszóvivői sajtóértekezlettel egy időben, ami felháborodást váltott ki berlini tudósítók körében. Amikor híre ment zu Guttenberg tájékoztatójának, félbe kellett szakítani a kormányszóvivő sajtóértekezletét, mert szinte mindenki át akart szaladni a viszonylag közel fekvő védelmi minisztériumba. Az ottani tájékoztató azonban aligha elégítette ki a tudósítókat, mert a miniszter csak saját nyilatkozatát olvasta fel, kérdésekre nem adott lehetőséget.

Közben a würzburgi ügyészség vizsgálatot indított a miniszter ellen szerzői jog megsértése miatt. Az ügy előzményeiről itt olvashat.