Jelentős béremelést kapnak a távozással fenyegetőző cseh orvosok

Vágólapra másolva!
Nem mondanak fel a cseh orvosok, miután a kormány megállapodott az érdeküket képviselő szakszervezetekkel. Az orvosok egy többéves bérfejlesztési programot kapnak, ami ugyan kevesebb, mint amit vártak, de így is az átlagbér háromszorosára emelkedik jövedelmük.
Vágólapra másolva!

A 4000 felmondó cseh orvos végül meghátrálásra kényszerítette a cseh kormányt, s elérte, hogy jelentős béremelés menjen végbe az egészségügyben. Az erről szóló megállapodást Leos Heger egészségügyi miniszter és Martin Engel, a szakszervezeti klub vezetője írta alá csütörtökön. A béremelés fejében az orvosok vállalták, hogy visszavonják felmondásukat.

A Népszabadság tudósítója szerint áprilistól 5-8000 koronával (55-88 ezer forinttal) többet vihetnek haza a cseh orvosok. A bérfejlesztési program több évre szól, 2013-tól a nemzetgazdasági átlagbér 1,5, majd fokozatosan 3-szorosát kapják majd. Tavaly mintegy 250 ezer forint volt a cseh átlagbér, vagyis mai árakon számolva körülbelül 750 ezer forintnak megfelelő fizetésre számíthatnak hosszútávon a cseh orvosok.

Az egészségügyi miniszter közölte, hogy körülbelül kétmilliárd koronába (22 milliárd forint) kerül a béremelés, ezt azonban nem a költségvetésből fedezik, hanem kórházi átszervezésekkel és az állami egészségbiztosítók keretének átcsoportosításával teremtik elő. Az orvosok eredetileg 3 milliárd koronás emelésben gondolkodtak, de végül elfogadták a 2 milliárdos ajánlatot.

4000 cseh orvos az alacsony bérek miatti tiltakozó akcióban mondott fel tavaly decemberben. A 3 hónap felmondási idő márciusban járt volna le, s komoly orvoshiány állt volna elő, ha nem született volna megállapodás. Az egészségügy válságát jelzi, hogy a kormány a hadsereg orvosait is bevetette volna azokban a körzetekben, ahol nem maradt volna elég orvos az alapvető ellátásokra sem.