Tízezren ünneplik Kairóban az első Mubarak nélküli hetet

Egyiptom, Kairó, kormányellenes tüntetés, sérült tüntetők a Tahrír téren
Vágólapra másolva!
Tízezrek ünneplik pénteken Kairóban azt, hogy egy hete mondott le hatalmáról Hoszni Mubarak. A demonstrációval nyomást akarnak gyakorolni az országot irányító katonai bizottságra, hogy a további követeléseik is teljesüljenek. A Tahrír téren fesztiválhangulat uralkodik, de vannak szomorkodók is: Mubarak hívei bocsánatkérő demonstrációt szerveztek.
Vágólapra másolva!

Több tízezren gyűltek össze Kairóban a Tahrír téren, hogy megünnepeljék az egy hete lemondott Hoszni Mubarak elnök távozását. A BBC szerint az emberekkel zsúfolt téren fesztiválhangulat uralkodik, a tüntetők zászlókat lengetnek, miközben katonai zenekar zenél. A szervezők egymillió embert vártak a kairói tüntetésre, amelynek célja, hogy megóvják a forradalmat és a követeléseiket.

A tüntetés a péntek déli imát követően kezdődött. A Tahrír téri imát levezető Sejk Juszef al-Karadavi imám arra szólította fel az arab világ vezetőit, hogy hallgassanak népükre, az összes politikai fogoly szabadon bocsátását, és egy új egyiptomi kormány létrehozását követelte. "Felszólítom az egyiptomi hadsereget, hogy szabadítson meg minket attól a kormánytól, amelyet Mubarak alakított" - mondta.

Amikor Mubarak lemondott, hatalmát a legfőbb katonai tanácsnak adta át, de a kormány nem változott. Jórészt ugyanazok vannak benne, akiket Mubarak kért fel erre, még a tüntetések elején, amikor átalakította a kabinetet. A győzelmi megmozdulás szervezői azt szeretnék, ha Mubarak távozásán kívül a többi követelésük is teljesülne, például szabadon engednék a politikai foglyokat, kivizsgálnák a tüntetések alatt történt haláleseteket, és visszavonnák az évtizedek óta érvényben lévő, az alkotmányos jogokat korlátozó, a rendőrségnek rendkívüli hatalmat adó, a cenzúrát lehetővé tevő rendkívüli törvényt.

Az elűzött elnök támogatói bocsánatkérő tüntetést szerveztek Mubarak eltávolításának módja miatt és 30 éves elnöki pályafutása eredményeinek elismerésére. A BBC szerint a Mubarak-párti tüntetők fekete, a távozását ünneplők fehér ruhát viselnek.

Egyiptomban még nem tért vissza az élet a megszokott kerékvágásba. Az utcákon továbbra is tankok posztolnak, a bankok többsége és az iskolák zárva vannak. Az országot irányító katonai bizottság az egyiptomiak segítségét kéri, hogy rendezni tudja a helyzetet.

Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A hadsereg közölte, nincsenek hatalmi ambícióik, és amint annyira megerősödnek a civil pártok, hogy nem omlanak össze, átadják a hatalmat. Eközben Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető arról beszélt a BBC-nek, hogy a tüntetőknek fenn kell tartaniuk a nyomást az átmeneti kormányon is, hogy végrehajtsák a követelt reformokat. "Még nem láttam, hogy a békés forradalom bármelyik követelése teljesült volna." A volt ENSZ-diplomata a változások menetrendjét hiányolja.

A 30 év után távozó Mubarak egy hete sarm-es-sejki rezidenciáján tartózkodik, miközben korrupcióellenes aktivisták azt követelik, hogy a hatóságok indítsanak vizsgálatokat személyes vagyona ügyében. A hatalmat gyakorló katonai bizottság csütörtökön korrupció miatt már letartóztatta az előző kormány három tagját, köztük a rettegett Habib el-Adli belügyminisztert és Ahmed Ezz acélmágnást, a volt elnök bizalmasát. Mindketten tagadják a bűnösségüket.

Az egyiptomi tüntetéseket a tunéziai események ihlették, de a két elnök elűzése szinte az egész arab világban forrongásokhoz vezetett. Az [origo] címkeoldalain összegyűjtve megtalálja az egyiptomi forrongásokról, a Tunéziáról, valamint Algériáról, Líbiáról, Bahreinről és Iránról szóló cikkeinket is.