Tagadja a plágiumvádakat a német védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Nem követett el plágiumot - állítja Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter, akit azzal vádolt meg a Süddeutsche Zeitung, hogy doktori disszertációjában, forrásmegjelölés nélkül használta fel mások írásait és előadásait. A német sajtó hevesen bírája a politikust, a Financial Times Deutschland "Copy+paste bárónak" keresztelte.
Vágólapra másolva!

Abszurdnak nevezte az őt ért vádakat a doktori disszertációja miatt plágiummal vádolt Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter. A politikusról a Süddeutsche Zeitung állítja, hogy az Alkotmány és alkotmányos szerződés: alkotmányfejlődés az USA-ban és az EU-ban című, 2006-ban a bayreuthi egyetemen elkészült dolgozatának egyes részeit szóról szóra mások munkáiból vette át.

A német lap szerint többek között egy újságcikk és egy nyilvános előadás szövegét másolta be anélkül, hogy jelezte volna, honnan származnak, míg más szövegrészek forrására hibásan hivatkozott. A dolgozatot már az egyetem is vizsgálja. Angela Merkel kancellár is közölte, hogy odafigyel az ügyre, de addig nem nyilatkozik, amíg az egyetemi vizsgálatnak nincs vége.

Zu Guttenberg hevesen tagadta a plágiumvádat, de közölte, boldog, hogy ellenőrizheti, van-e hiány vagy hiba az 1200 lábjegyzetben.

A német lapok hevesen bírálják a minisztert, a Financial Times Deutschland egyenesen "Copy+paste bárónak" nevezte. A lap idézte Andreas Fischer-Lescano brémai professzort, aki a Kritische Justiz című szakfolyóiratban arról írt, hogy a védelmi miniszter nyolc kutató és publicista műveiből vett át szövegrészeket anélkül, hogy ezt a tényt disszertációjában jelezte volna. A brémai professzor szerint Guttenberg ezzel megsértette az egyetemi előírásokat, és kétséges, hogy a disszertációja eleget tesz-e a minimálisan megkövetelt tudományos kritériumoknak.

A Die Welt szerint már az a tény, hogy a disszertáció bevezetőjének első bekezdése szó szerint megegyezik egy 13 évvel korábban íródott újságcikkel, magyarázatra szorul. A lap szerint a bayreuthi egyetemnek is lenne mit megmagyaráznia, miután summa cum laude minősítéssel fogadta be a disszertációt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung első oldalán azt írja, hogy zu Guttenberg tőlük másolta disszertációjának bevezetőjét, de a 10. oldalon kommentárjában már arról ír, hogy a plágiumvád az ellentétes politikai táborból (a liberális Süddeutsche Zeitung részéről) érkezett.

A Süddeutsche Zeitung kommentár helyett számba veszi zu Guttenberg tisztségeit. Tagja a Bundestag külügyi bizottságának, elnöke a guttenbergi CSU-pártszervezetnek, 2002 óta pedig a kulmbachi járási tanácsnak is. 2005-ben - disszertációja írása idején - ő lett az alsóházi CDU/CSU-frakció katonapolitikai szóvivője, valamint a CSU képviselőcsoportján belül működő külpolitikai bizottság vezetője. A parlamenten kívül sem pihent a babérjain: elnöke lett a német-brit parlamentáris csoportnak, tovább alelnöke a Délkelet-Európai Társaságnak. Elképesztő - jegyzi meg az újság -, hogy ilyen intenzív elfoglaltságok mellett jutott ideje egy 475 oldalas disszertáció elkészítésére...

Zu Guttenberg szerdán este Afganisztánba repült, hogy fölkeresse a Baglán tartományban szolgáló német csapatokat.