Közösségi oldalakon szervezik a "harag napját" Líbiában

Vágólapra másolva!
Moamar Kadhafi líbiai elnök az USA bábkormányainak bukásaként értékelte az arab világban lezajló forradalmakat, miközben saját országában is egyre több tüntetésről érkezett hír. A hatalomellenes tüntetéseket közösségi oldalakon szervezik, amelyeket "a harag napjának" neveztek el.
Vágólapra másolva!

Meg nem erősített hírek szerint a szerdai al-bajdai tüntetésen négyen haltak meg, míg a bengáziban több tucat sérültről tudni - írta a BBC. A líbiai városokban az egyiptomi és tunéziai forradalom sikerén felbuzdulva tartottak demokráciakövetelő tüntetéseket.

A tüntetések szervezői közösségi oldalakon próbálnak a részvételre buzdítani. Líbiában, ahogy az történt Tunéziában, Egyiptomban és Bahreinben is, meghirdették a "harag napját".

A BBC szerint meg nem erősített hírek szólnak arról, hogy tüzet nyitottak volna a tüntetőkre. Közösségi oldalakon arról írnak a BBC szerint, hogy helikopterről lőttek a tömegbe, más források szerint lövészek nyitottak tüzet.

Az al-bajdai négy halálos áldozatról betiltott csoportok adtak hírt, de a BBC szerint lehetetlen az adatok hiteles igazolása. Szemtanúk szerint a bengázi tüntetésben 2000 fő vett részt. A BBC azt írta, hogy a tiltakozók kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak a hatalom járműveire.

Kadhafi elnök szerda este beszédet intézett a néphez, amelyben a líbiai tüntetőkről nem tett említést, de kedvezően szólt a többi arab államban lezajló változásokról. "Le az ellenséggel, le mindenhol! Le a bábkormányokkal mindenhol, a bábok lehullnak, az őszi levelek lehullnak" - mondta beszédében, hozzátéve, hogy bábok alatt az Egyesült Államok és a "cionizmus" szövetségeseit érti.