Az amerikai védelmi miniszter is elismerte Guantánamo bezárásának kudarcát

Vágólapra másolva!
Nagyon csekély a valószínűsége a guantánamói fogolytábor bezárásának - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Robert Gates amerikai védelmi miniszter. A Kuba szigetén található fogolytábor bezárásához ragaszkodó amerikai elnök a várakozások szerint hamarosan új döntést hoz az amerikai fogvatartási politikáról.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy Barack Obama amerikai elnök nem tudja beváltani választási ígéretét, hogy kormánya bezárja a guantánamói fogolytábort, de a Fehér Ház a héten azt közölte, az elnök elkötelezett az ügyben. Robert Gates amerikai védelmi miniszter csütörtöki kijelentése szerint azonban a fogolytábor bezárására csekély az esély - írja a Reuters.

Gates az amerikai szenátus fegyveres szolgálatot ellenőrző bizottságának ülésén kijelentette, hogy nem várható áttörés az ügyben, mivel a Kongresszus a múlt hónapban jóváhagyott egy törvényjavaslatot - amelyet Obama elnök is aláírt -, amely szerint a terrorizmussal gyanúsított guantánamói foglyokat nem lehet rendes bírósági tárgyaláson kihallgatni az Egyesült Államokban. A Kongresszus korábban megvonta a rabok átszállítására szánt pénzeket is.

Az amerikai védelmi miniszter csütörtökön azt is mondta, hogy nehezebbé vált számára a foglyok szabadon bocsátásának elrendelése is, mert tanúsítania kell, hogy azok többé nem jelentenek veszélyt. Mint mondta, nem tudja, hogy az Egyesült Államok hová máshová tudná küldeni az elfogott fegyvereseket, mert mind a hazaküldésük, mind az Egyesült Államokba szállításuk kihívást jelentene. A Pentagon adatai szerint a guantánamói táborból elengedett rabok 25 százaléka visszatér a fegyveres harchoz. A hatályos amerikai törvények szerint a Guantánamón fogva tartottakat tilos amerikai területre szállítani és ott bíróság elé állítani.

Obama a várakozások szerint hamarosan új döntést hoz az amerikai fogvatartási politikáról. 2009-ben az elnök maga is úgy nyilatkozott, hogy szükség van az olyan, terrorizmussal gyanúsított személyek "tartós fogva tartására", akik biztonsági fenyegetést jelentenek, de nem lehet őket bíróság elő állítani.