Álmukban verték szét a tüntetőket a "bahreini Tahrír térre" támadó rendőrök

Vágólapra másolva!
Az éj leple alatt rohanta le a rendőrség a Bahrein fővárosában táborozó kormányellenes tüntetőket, akik a város egyik nagy körforgalmában állandó demonstrációra rendezkedtek be. Az egyiptomi Tahrír tér mintájára megszállt körforgalomban a rendőrök könnygázt és gumilövédeket is bevetettek, a brutális összecsapásokban legalább négy ember meghalt és mintegy háromszázan megsebesültek. Az utcákon csütörtök hajnalban megjelentek a hadsereg páncélos egységei is.
Vágólapra másolva!

Rohamot indítottak csütörtök hajnalban a bahreini rendfenntartók, hogy szétoszlassák az apró arab ország fővárosában virrasztó kormányellenes tüntetőket. A demonstrálók kedden a Manáma város észak-nyugati részén található Gyöngy téren ütöttek tábort, ahol a kairói tüntetések központjának számító Tahrír térhez hasonló központot rendeztek be. A békés tüntetők sátortáborára a szemtanúk szerint figyelmeztetés nélkül rontottak rá a gumibotos rohamrendőrök napfelkelte előtt. (Az arab forradalmak mintájára indult bahreini tüntetés okairól itt olvasahat).

A rendőrök könnygázt és gumilövedéket is bevetettek a több ezer tüntető ellen, lerombolták a sátrakat, és mindenkit kizavartak a térről. A BBC ellenzéki forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az összecsapásokban legalább 4 ember meghalt, és mintegy 300 ember megsérült. Csütörtöki felvételek alapján valószínűsíthető, hogy a rendőrök sörétes puskákal is a tömegbe lőttek. A Twitteren egy sokkoló képet is közzétettek egy kisgyerek holttestéről, akit vélhetően sörétes puska lövedékei sebesítettek halálra.

"Több száz nő és gyerek is táborozott a téren, az emberek a sátraikban aludtak [a rendőrroham idején]" - mondta a BBC-nek Ibrahim Sarif, az ellenzéki Waad párt tagja. A férfi szerint a támadás pillanatában sűrű könnygázfelhő lepte el a teret, és sok ember csapdába esett a saját sátrában, ahogy belélegezte a gázt. Sok gyerek elvesztette a szüleit a téren kitört káoszban - tette hozzá. A roham az internetre feltöltött felvételek szerint akkor indult meg, amikor a téren a tömeg éppen imádkozott. Más felvételek folyamatos fegyverropogást és könnygázfelhőben menekülő tömegeket mutatnak. (A rendőrségi rohamról itt nézhet videókat).

A sérültekkel folyamatosan érkeznek a mentőautók a főváros fő kórházába, ahol önkéntesek tömege jelent meg, hogy vért adjon a sérültek megmentéséhez. A Guardian szerint a hatóságok a mentőautókat is több helyen megállították, és orvosokat támadtak meg, hogy megakadályozzák őket a sérültek ellátásában. A főváros egyik kórházában az orvosok demonstrációt is szerveztek a brutális rendőri erőszak ellen, délelőtt pedig olyan pletykák röppentek fel, hogy az egészségügyi miniszter is lemondott.

"Ez valóságos terrorizmus"

A legnagyobb síita ellenzéki párt egyik tagja a Reutersnek azt mondta a rendőrattakról, hogy "ez valóságos terrorizmus". "Bárki is döntött arról, hogy megtámadják a tüntetőket, a célja az volt, hogy öljön" - mondta a politikus.

A helyszíni jelentések szerint közben a bahreini főváros utcáin megjelent a hadsereg, katonai teherautók és páncélos járművek vonultak Manáma főterére, amelyet a rendőrség szögesdróttal zárt körbe. Rengeteg tank és helikopter van a környéken" - mondta egy szemtanú, a BBC helyszíni riportere szerint pedig életveszélyes az utcákra menni.

Forrás: AFP:Joseph Eid
Összevert tüntetők a roham után

A hadsereg ellenőrző pontokat állított fel a főváros főútjain, a BBC szerint gyakorlatilag kijárási tilalom volt érvényben reggel. A felvételeken az látszik, hogy minden úton és minden utcasarkon szirénák villogtak, az utcán szinte minden jármű a biztonsági erőkhöz tartozott. A BBC tudósítója szerint lehetetlennek tűnik, hogy a tüntetők csütörtökön visszatérjenek a lerohant Gyöngy térre.

Csütörtök délelőtt elszórt összecsapások voltak Manáma utcáin, kődobáló fiatalok támadtak rendőrökre, miközben a városba hatalmas katonai erősítés és végeláthatatlan tankoszlop érkezett (erről videót itt nézhet). Szemtanúk szerint az emberek elkezdték felvásárolni az üzletek készleteit, miközben a kórházak környékén dühödt tömegek gyűltek. A brit külügyminisztérium közleményt adott ki, miszerint nem javasolja állampolgárainak aaz utazást Bahreinbe, mert a zavargások elhúzódhatnak.

Vallási ellentétek és elnyomás

Bahreinben hétfőn kezdődtek a tüntetések, amelyek kedden erősödtek föl, miután hétfőn, majd kedden is meghalt egy ember a rendőrökkel való összecsapásokban. Kedd óta a Gyöngy téren állandó tüntetést hirdettek a tiltakozók, és több ezren töltötték a téren békésen az éjszakát. A demonstrálók a kormányfő távozását, új alkotmányt és jobb életkörülményeket követeltek.

Bahreinben 1,3 millió ember él, de csak a lakosság fele született a szigetországban, a többiek külföldi vendégmunkások. A többségben lévő síiták fölött egy szunnita kisebbség uralkodik, és a szegény síita tömegek úgy érzik, hogy a szunnita uralkodó család hátrányosan megkülönbözteti őket. A szunnita vezetés a gyanú szerint meg akarja változtatni a felekezetek közötti lakosságarányt, amihez a kormány a más országokból érkezett szunnitáknak fenntartások nélkül ad állampolgárságot és jó munkahelyeket, míg a síiták között nagy a munkanélküliség. A síiták szerint több gazdasági ágazatból kiszorítják őket, így nem vállalhatnak munkát az építőiparban, az egészségügyben és a kormányzati szerveknél sem.

A bahreini konfliktus hátteréről és a szerda éjszakai rajtaütés előzményeiről részletesen itt olvashat.

Forrás: Google Earth