Bugár: Nem várható rövidtávon a szlovák-magyar szerződés elfogadása

Bugár Béla, Szlovákia, HÍD-MOST, interjú
Vágólapra másolva!
Sem a Híd-Most, sem más kormánypárt nem tudott a szlovák belügyminisztérium által készített és kedden Budapestre küldött tervezetéről - állítja a párt elnöke. Bugár Béla szerint nem várható, hogy a szlovák-magyar államközi szerződést gyorsan elfogadja a két ország.
Vágólapra másolva!

Bugár Béla, a Híd-Most szlovákiai kormánypárt elnöke szerint semmilyen koalíciós tárgyaláson nem volt szó a kedden Budapestre küldött tervezetről, amely a szlovák-magyar államközi szerződésre tett javaslatot.

A szlovákiai magyar politikus a Bumm.sk hírportálnak azt nyilatkozta, hogy sem a Híd, sem más kormánypárt nem vett részt a javaslat kidolgozásában, az a belügyminisztérium saját anyaga. Sőt, állítása szerint nem is tudtak a Budapestre elküldött tervezetről, amelyet utólag nem kívánt kommentálni arra hivatkozva, hogy nem volt lehetőségük beleszólni a tartalmába.

A Híd-Most a szlovák állampolgársági törvényt szeretné módosítani úgy, hogy ne veszítsék el szlovák állampolgárságukat azok, akik egy másik ország állampolgáraivá válnak. A kormány által benyújtott javaslat kormánypárti képviselők szavazatán bukott el a szlovák parlamentben. A koalíció többi pártja nem sürgeti a módosítást arra hivatkozva, hogy érdemes kivárni az államközi szerződést a két ország között. Bugár Béla korábban azt mondta, változtatás nélkül terjesztik be újra a módosító javaslatot.

A Bumm.sk-nak Bugár azt nyilatkozta, hogy továbbra is a korábbi javaslatot kívánják alapul venni, de tárgyalnak azokkal a képviselőkkel, akik nem támogatták a koalíciós javaslatot. "Megpróbáljuk megszerezni a 76 szavazatot" - mondta. Szerinte nem várható rövidtávon, hogy megszülessen a szlovák-magyar állampolgársági javaslat, ezért mindenképpen szeretnék módosítani az állampolgársági törvényt, mert "napról napra többen veszítik el szlovák állampolgárságukat".

Tavaly Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák kormányfő abban állapodott meg, hogy államközi szerződést kötnek a vitatott kérdések rendezésére. Azt azonban kijelentették a felek, hogy messze van a két álláspont a magyar könnyített állampolgárság megszerzéséről.