Az EP-elnök aláírásával létrejött az uniós polgári kezdeményezés

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke
Vágólapra másolva!
Aláírták csütörtökön az európai polgári kezdeményezésről szóló jogszabályt, amely bár egy hónapon belül hatályba lép, de a tagállami átültetési idő miatt ténylegesen csak jövő tavasszal indíthatja el az első aláírásgyűjtéseket.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) elnöke, Jerzy Buzek írta alá azt a jogszabályt, amely létrehozza az úgynevezett európai polgári kezdeményezést - közölte az EP. A Lisszaboni Szerződéssel létrehozott eszköz lehetővé teszi, hogy egymillió európai állampolgár jogszabály megvitatására kötelezze az Európai Uniót. (Bővebben itt olvashat erről.)

"Ma egy lépéssel közelebb kerültünk a Lisszaboni Szerződés végrehajtásához, hogy létrehozzunk egy részvételi, befogadó és átlátható Európai Uniót. Meggyőződésem, hogy a polgári kezdeményezés segíteni fogja a civil társadalmat abban, hogy részt vehessen egy valós európai párbeszédben arról, hogy az EU milyen konkrét lépéseket tehetne életszínvonaluk javítására" - nyilatkozta a parlament lengyel elnöke.

Az első aláírásgyűjtés jövő márciusban indulhat, mivel - bár az elfogadott jogszabály 20 nap után hatályba lép - a tagállamoknak is át kell ültetniük saját jogrendjükbe, s erre 12 hónap áll rendelkezésükre.