Újabb összecsapások robbantak ki Teheránban

Vágólapra másolva!
Összecsapásokba torkollott szerdán annak az iráni fiatalnak a temetése, akit hétfőn lőttek le a teheráni zavargásokban - állítja az iráni állami média. A fiatalt a kormánypárti és a kormányellenes tüntetők is saját halottjuknak tekintik, mert nem egyértelmű, hogy ki lőtte le, a rendőrök vagy a tüntetők. A temetésre a BBC szerint a rendőrök szinte csak kormánypártiakat engedtek be.
Vágólapra másolva!

Ismét összecsapások törtek ki Teheránban - írja a BBC az iráni állami televízióra hivatkozva. Az erőszak annak a tüntetőnek a temetésén lángolt fel, akit hétfőn lőttek le az iráni fővárosban rendezett kormányellenes tüntetéseken.

Hétfőn két embert lőttek le Teheránban, egyikük egy 26 éves egyetemi hallgató volt. A hivatalos iráni média azt állította, hogy az egyetemistát a kormányellenes tüntetők, "zavargásokat szító terroristák" lőtték le, ellenzéki honlapok szerint azonban a tüntetéseket oszlató rohamrendőrök gyilkolták meg a fiatalt.

A temetés szerdán a Teheráni Egyetem közelében kezdődött - jelentette a BBC az IRIB állami tévécsatornára hivatkozva. "A ceremónián résztvevő hallgatók összecsaptak néhány emberrel, akik az ellenzékhez tartoztak. A tömeg azt skandálta, hogy halál a képmutatókra, és elkergette a rendzavarókat" - közölte a csatorna.

Az állami tévé híradásával ellentétben a BBC tudósítója nem látott nagyobb összecsapásokat. Az újságíró, aki szintén részt vett a temetésen, azt látta, hogy a rendőrség elzárta az egyetemre vezető utakat, és csak kormánypárti tüntetőket engedett be a temetési szertartásra.

Teheránban hétfőn az egyiptomi és tunéziai forradalmak melletti szimpátiatüntetés fajult zavargásba, amikor a hatóságok könnygázzal, gumibottal és lövésekkel kezdték oszlatni a tömeget. Az iráni rendőrség házi őrizetbe vette az ellenzék vezetőit, akikre a tüntetés szervezése miatt halálbüntetést javasoltak a parlamentben. A zavargások után az iráni kormány terroristáknak igyekezett beállítani a kormányellenes tüntetőket (az iráni eseményekről itt olvashat bővebben).