Tíz napon belül elkészülhet Egyiptom új alkotmánya

Vágólapra másolva!
Egyiptom egyik legnagyobb jogi szaktekintélyének tartott jogász vezeti azt a bizottságot, amely a katonai tanács szerint tíz napon belül elkészíti az észak-afrikai ország új alkotmányát, amelyet egy korábbi ígéret szerint népszavazással erősíttetnének meg.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi hatalmat jelentő felsőbb katonai tanács kedden azt közölte, hogy tíz napon belül elkészül az ország új alkotmánya. A BBC szerint egy nyugdíjba vonult bíró vezeti azt a bizottságot, amely a politikai változásokat előterjeszti.

A katonai tanács vasárnap feloszlatta a parlamentet és felfüggesztette a jelenlegi alkotmányt arra hivatkozva, hogy így gyorsabban meg lehet tartani az új választásokat. Hétfőn a tanács azt az ígéretet tette, hogy ellenzékieket is bevonnak az alkotmányozásba, illetve az új alaptörvényt népszavazáson erősíttetik meg.

Egy nyolcfős bizottság dolgozik az alkotmány szövegezésén, az első ülést kedden tartották. A BBC szerint a tagok nagy része alkotmányjogi szakértő, de van egy tag a Muszlim Testvériség nevű ellenzéki mozgalomból is. A bizottságot Tarik el-Bisri vezeti, akit Egyiptom egyik legnagyobb jogi szakemberének tartanak a BBC szerint.