Titkárnője szerint felülről utasították a Hodorkovkszijt elítélő bírót

Vágólapra másolva!
Újabb fordulatot vett a Hodorkovszkij-per Oroszországban. A Putyin legnagyobb ellenfelének tartott üzletember újabb 6 éves börtönbüntetése felsőbb utasításra születhetett meg - állította az ítéletet kihirdető bíró titkárnője.
Vágólapra másolva!

A Mihail Hodorkovszkij elleni újabb 6 év börtönbüntetést kirovó ítéletet nem a bíró írta, hanem egy felsőbb törvényszék - állította az ügyben döntő bíró segédje. Natalia Vasilieva titkárnő egy független tévétársaságnak azt nyilatkozta, hogy a bíró "folyamatos kontroll alatt állt" a per idején - írta a Financial Times.

Szerinte Danilkin bíró megírta az ítéletet, de az a felsőbb bíróságnak (a moszkvai törvényszéknek) "nem tetszett". "Ezért kapott egy másik ítéletet, amelyet fel kellett olvasnia" - mondta a titkárnő, aki biztosan állította, hogy az ítélet a moszkvai bíróságtól származott, nem az ügyben eljáró alsóbb szintűtől.

Viktor Danilkin, a Hodorkovszkij-ítéletet meghozó bíró azonnal tagadta a vádat, s egyben bejelentette, hogy rágalmazásért feljelenti az egykori segédjét. A moszkvai bíróság szintén elutasította a titkárnő vádjait, provokációnak nevezve azt.

Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország egyik leggazdagabb emberét 2003-ban tartóztatták le és 2005-ben ítélték 8 év börtönbüntetésre, amely idén lejárt volna. A Jukosz olajtársaság vezetőjét azonban újabb 6 év büntetésre ítélte a bíróság, az ügyben azonban - az első perhez hasonlóan - felmerült a politikai motiváció lehetősége is, mivel Hodorkovszkijt Vlagyimir Putyin, korábbi elnök legfőbb ellenfelének tartották.

A büntetés 6 éves meghosszabbításáról szóló ítéletet több ország, köztük az Egyesült Államok és Németország is elítélte. Oroszország azonban éppen azzal vádolta a külföldet, hogy ők akarják befolyásolni az orosz bíróságot.