Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev orosz elnök XVI. Benedek pápával találkozik szerdán és csütörtökön a Vatikánban. Ez lesz az első orosz államfői látogatás az orosz-vatikáni diplomáciai kapcsolatok felvétele óta.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev szerdán és csütörtökön Olaszországba és a Vatikánba látogat, ahol találkozik XVI. Benedek pápával is. A találkozó kapcsán az orosz ortodox egyház és a katolikus egyház egyaránt azt hangsúlyozza, hogy az orosz elnök a pápa személyében Vatikán államfőjével találkozik, és hogy nem érdemes a vizitet az ortodox-katolikus együttműködés összefüggésében vizsgálni. Dmitrij Medvegyev az első orosz államfő, aki a pápához látogat az orosz-vatikáni diplomácia kapcsolatok felvétele óta.

Medvegyev és a pápa megbeszéléseinek várható témáiról konkrétumok nem szivárogtak ki, de az ortodox egyháznál és a Vatikán moszkvai követségén egyaránt úgy vélték, hogy a találkozó lehetővé teszi például a közös álláspontok kifejtését, egyebek között az élet védelméről és az erkölcsi értékekről.

A nyilatkozatokból ítélve a katolikus és az ortodox egyházfő régen várt találkozójáról nem lesz szó Medvegyev és a pápa találkozóján. Erről a kérdésről legutóbb XVI. Benedek pápa szólt, amikor egy vele készült interjúban kifejtette, hogy nagy reménnyel tekint az ortodox egyházzal folytatott párbeszédre, és valószínűnek tartja, hogy találkozhat Kirill pátriárkával, az ortodox egyházfővel, bár ez attól is függ, hány évet él még.