Szólásszabadság ígéretével venné elejét a forrongásoknak Algéria

Algéria, tüntetés és zavargás 2011. február 12-én Algiers-ben
Vágólapra másolva!
Algéria újra jogállam lesz, és visszaállítják a szólásszabadságot is - ígérte hétfőn az ország külügyminisztere, miután az egyiptomihoz hasonló tüntetések kezdtek szerveződni az észak-afrikai országban. Az algériai kormány azt tervezi, hogy a diktatórikus hatalmat adó, 19 éve érvényben lévő rendkívüli állapot feloldásával veszi elejét a forrongásoknak. Hasonló intézkedéseket követeltek korábban az egyiptomi tüntetők is, de még ők is csak ígéretet kaptak rá az Egyiptom vezetését átvevő hadseregtől.
Vágólapra másolva!

Napokon belül feloldják Algériában a 19 éve bevezetett rendkívüli állapotot - jelentette be hétfőn Murad Medelci algériai külügyminiszter. A miniszter Abdel-Azíz Buteflika elnök korábbi ígéretét ismételte, aki a hó elején, szintén a rendkívüli helyzetet elrendelő 1992-es törvény felfüggesztését ígérte - írja az al-Dzsazíra. A rendelkezéssel sok olyan szabadságjogot kapna vissza az ország, amelyet még a két évtizede vívott polgárháborúban vettek el a néptől.

A kormány azután helyezte kilátásba a rendkívüli állapot eltörlését, hogy Tunéziához és Egyiptomhoz hasonlóan Algériában is tömegtüntetéseken kezdték követelni az elnök távozását. Az országban már január elején zavargások voltak az emelkedő élelmiszerárak miatt, és több elkeseredett ember is felgyújtotta magát az utcákon. A jelek arra mutattak, hogy az éhező és elnyomott tömegek itt is egy Tunéziához hasonló forradalmat terveznek (A diktatórikusan irányított észak-afrikai országok hasonló helyzetéről itt olvashat részletesen). A napokban a tüntetések az egyiptomi események hatására felerősödtek, de a rendőrség egyelőre erővel letörte azokat.

A rendkívüli állapot felfüggesztésével Algéria egy olyan engedményt tenne, amely Egyiptomban is a tüntetők egyik fő követelése volt. Algériában az 1992-ben kitört polgárháború óta van érvényben rendkívüli állapot, amely a háború 2002-es vége után is megmaradt. A rendkívüli állapotról szóló törvény többek között tiltja a tüntetések megtartását az országban, így tüntetni csak külön engedély alapján lehet esetenként, kizárólag a fővároson kívül - írja az al-Arabija arab hírtelevízió. Medelci közölte: a rendkívüli állapot felfüggesztésével "Algéria újra jogállam lesz, így lehetővé válik a szólás szabadságának teljes tiszteletben tartása".

Egyiptomban Hoszni Mubarak elnök hatalomra kerülése óta, 30 éve van érvényben hasonló rendkívüli állapot, amely lehetővé tette az emberek vádemelés nélküli bebörtönzését, a rendőri túlkapásokat és Mubarak elnök diktatórikus uralmát. Egyiptomban Mubarak elnök lemondása után a hatalmat átvevő hadsereg azt ígérte, hogy megszüntetik a rendkívüli állapotot, amint a jelenlegi zavargások elülnek, hogy ez pontosan mikor történik meg, azt nem lehet tudni.

"Algéria nem Egyiptom"

Vasárnap Algériában mintegy 2000 tüntető szervezett menetet a fővárosba, de a rendőrség nagy erőkkel útjukat állta - írja az al-Arabija. Az al-Dzsazíra szerint szintén vasárnap több száz fiatal csapott össze a rendőrökkel a kelet-algériai Annaba városában: a fiatalok köveket dobáltak a rendőrökre, a zavargásokban négy rendőr megsérült. Szombaton egy szintén 2000 fős tömeget Algírban mintegy 30 000 rohamrendőr tartóztatott fel, a tüntetésen pedig százakat vettek őrizetbe. A tüntetők a kormány és az elnök lemondását követelték, a szombati tüntetések alatt pedig, a Telegraph szerint az országban több internetszolgáltatót leállítottak és Facebook-profilokat is töröltek a hatóságok.

Forrás: AFP

Ki van hatalmon?
Abdel-Azíz Buteflika elnök 1999 óta irányítja Algériát. A betegeskedő, 73 éves vezetőt 2009-ben egy olyan választáson választottak újra, amelyet az ellenzék teljesen bojkottált. Ha az egészségi állapota miatt távoznia kell, a pletykák szerint a fivére ülne a helyére, esélyt sem adva a demokráciának, amelynek az intézményei évtizedek óta pusztulnak az országban.


Az ország külügyminisztere hétfőn a tüntetéseket csupán egy kisebbség megmozdulásainak nevezte. "Algéria nem Tunézia és nem Egyiptom" - mondta Medelci. "A szombati és a két héttel ezelőtti felvonulások megmutatták, hogy ezek a megmozdulások csupán egy kisebbség megmozdulásai" - állította. Ennek ellenére a miniszter az Europe 1 francia rádiónak adott interjúban megemlítette, hogy Buteflika elnök hajlandó lehet változásokat végrehajtani a kormányban is.

Az al-Dzsazíra szerint az Algériában tüntető ellenzéki csoportok közben bejelentették, hogy mostantól minden szombaton tüntetéseket fognak tartani az ország fővárosában, Algírban. "Addig menetelünk, amíg a rezsim meg nem bukik. Minden szombaton fenntartjuk a nyomást [a kormányon]" - mondta Mohszen Belabesz, az ellenzéki RCD párt szóvivője.

Az al-Dzsazíra szerint az algériai zavargások esetleges továbbterjedése a világgazdaságra is kihatással lehet, mert az ország jelentős olaj- és gázexportőr. A hírtelevízió honlapja által idézett szakértők szerint azonban valószínűtlen, hogy egy Egyiptomhoz hasonló felkelés törjön ki itt is, mivel az olajeladásból származó bevételekkel a kormány javíthatja a tiltakozók életminőségét. Algéria, a Foreign Policy szerint Európa gázellátásának 20 százalékát adja, de az ebből származó bevételből a szegény rétegek eddig alig részesültek.