Szívesen vitázna a drogok legalizálásáról Kolumbia elnöke

Vágólapra másolva!
Kolumbia elnöke kész lenne részt venni a drogok legalizálásában az erőszak és a bűnözés csökkentésére, ha a világ így döntene. A konzervatív Juan Manuel Santos erről vasárnap megjelent interjúkban beszélt.
Vágólapra másolva!

A drogok legalizálása egy lehetséges megoldás, amelyről lehet beszélni - jelentette ki Kolumbia elnöke, a Semana című kolumbiai hetilapban. "Nem ellenzek semmilyen megoldást, amely hatékony az erőszak és a bűnözés visszaszorításában" - mondta Juan Manuel Santos.

A kolumbiai elnöktől a Financial Times című brit gazdasági újságban megjelent hosszabb interjúban is megkérdezték, hogyan vélekedik a drogok legalizálásról. Elmondta, hogy ebben a kérdésben nem funadamentalista, és kész örömmel elfogadni a drogok legalizálását, ha a világ úgy dönt, hogy az a megoldás. "Megértem az előnyöket, és megértem az érveket" - mondta.

Hozzátette azonban azt is, hogy a problémát több oldalról kell megközelíteni, országa számára például a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem nemzetbiztonsági ügy. Elmondta, hogy számukra nincs alternatívája a kábítószer elleni küzdelem fenntartásának, és arra ösztönzi az egész világot, hogy vegyenek részt ebben a harcban. A lap kérdésére, hogy kész-e aktívan támogatni a legalizálásról szóló párbeszédet, Santos kijelentette: "ha találok olyan hangulatban lévő, fontos, vezető országokat, szívesen csatlakozom a megbeszélésekhez".

Nemrég több egykori közép- és dél-amerikai államfő is a kábítószerek legalizálása mellett érvelt, mert azzal szerintük jelentősen csökkenteni lehetne a drogcsempészethez köthető bűnözést és erőszakot. Köztük volt Kolumbia, Mexikó és Brazília korábbi elnöke is. Csak Mexikóban majdnem 35 ezer ember halt meg 2006 decembere óta droggal kapcsolatba hozható bűncselekményekben.