Rágalmazásért pereli Putyint három lopással vádolt ellenzéki

Vágólapra másolva!
Rágalmazás vádjával indult per Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellen hétfőn. A kormányfőt három ellenzéki politikus perelte be, aki nemrég új ellenzéki párt szervezésébe kezdett. Putyin egy decemberi tévéműsorban azzal vádolta őket, hogy a kilencvenes években milliárdokat loptak az államkasszából. Mivel Putyin ügyvédei nem akartak peren kívül megegyezni, a bíróság elkezdte a meghallgatásokat.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött hétfőn a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellen rágalmazás gyanújával indított per egy moszkvai bíróságon - írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A kormányfőt három orosz ellenzéki politikus perelte be, mert Putyin decemberben egy tévéműsorban állami pénzek ellopásával vádolta meg őket.

A miniszterelnök minden évben részt vesz egy olyan televíziós műsorban, ahol a telefonon feltett kérdésekre válaszol: tavaly december 16-án ebben a műsorban hangzottak el a súlyos vádak. Putyin azzal vádolta meg politikai ellenfeleit, hogy az 1990-es években több milliárd rubelt loptak el az államkasszából. Szerinte Borisz Nyemcov egykori miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Milov volt energiaügyi miniszterhelyettes, illetve Vlagyimir Ruzskov korábbi független képviselő tönkrement, és most azért akarnak újra hatalomhoz jutni, hogy megtömhessék a zsebüket. Putyin azt is kijelentette, hogy ha ezek az emberek újra hatalomhoz jutnak, akkor "kiárusítanák az egész országot".

A három megvádolt politikus december 23-án adta be keresetét Putyin ellen, és 1 millió rubel (6,8 millió forint) kártérítést követelnek. A sértettek azt is el akarják érni, hogy a Putyin műsorát sugárzó Rosszija 1 televízió közöljön helyreigazítást a szerintük hamis vád miatt.

A hétfői kihallgatás előtt Nyemcov, az egyik legünnepeltebb orosz ellenzéki vezető azt mondta, hogy nem vár győzelmet, és már az is elégedettséggel tölti el, hogy a keresetet a bíróság elfogadta. A hétfői meghallgatások előtt Tatyjána Adamova bírónő megkérdezte a feleket, hogy nem akarnak-e peren kívül megegyezni, de Putyin ügyvédei elutasították az ajánlatot - írja a Ria Novosztyi. Nyemcov közölte, hogy ő hajlana a peren kívüli megegyezésre, de csak akkor, ha Putyin személyesen is megjelenne a meghallgatáson.

"Megvitatnánk és elsimítanánk mindent, aztán nem háborgatnánk többet a témát" - mondta a politikus a Ria Novosztyi szerint. A bíró ugyanakkor figyelmezette Nyemcovot, hogy a bírósági tárgyalás nem az ügyek "megvitatására" szolgál, majd a tárgyalás megkezdése mellett döntött.

Az MTI szerint meglehetősen szokatlan, hogy a kritikusok szerint kormányhű orosz bíróság egyáltalán megvizsgálta a Putyin elleni polgári keresetet. Megfigyelők szerint az eljárás gondosan megrendezett kísérlet is lehet arra, hogy bebizonyítsák a megtépázott hírnevű igazságszolgáltatás elfogulatlanságát. A pert Putyin ellenlábasainak elnémítására is felhasználhatják, ha a miniszterelnök jogi csapata végül bizonyítékkal támasztja alá Putyin vádjait.

Nyemcov, Ruzskov és Milov nemrég új politikai csoportosulást hozott létre. Az igazságügyi minisztérium által egyelőre még be nem jegyzett párt a júniusi előválasztásokon elnökjelöltet választ, aki a 2012-es elnökválasztáson képviseli majd a politikai szervezetet a jelenleg hatalmon lévő Putyin és Dmitrij Medvegyev orosz elnök kiválasztottjával szemben.