Lemondott a palesztin kormány

Vágólapra másolva!
Benyújtotta kormánya lemondását hétfőn Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök - közölte a Ciszjordániát ellenőrző kormány egyik név nélkül nyilatkozó tagja.
Vágólapra másolva!

Rámalláhi politikai források már vasárnap arról adtak hírt arról, hogy lemondhat a palesztin kormány, erre végül a kormány egyik név nélkül nyilatkozó tagja szerint hétfőn került sor, ekkor nyújtotta be kormánya lemondását Szalám Fajjád miniszterelnök. "Fajjád tájékoztatta a minisztertanácsot, hogy rövidesen felkeresi Abbász elnököt, hogy átadja a lemondásukat hivatalossá tévő levelet" - közölte a nyilatkozó miniszter.

A Fajjád és Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah-mozgalom több tagja régóta követelte a kabinet gyökeres átalakítását, s a lemondásokhoz a hátteret most a Hoszni Mubarak elnök távozását kikényszerítő egyiptomi forradalom adja.

Jasszer Abed Rabbo, Abbász elnök tanácsadója pénteken jelentette be, hogy még szeptember előtt parlamenti és elnökválasztást rendeznének a palesztin autonóm területeken. Bár a választásokat már tavaly meg kellett volna tartani, a Gázai övezetet uraló Hamász szinte azonnal elutasította a bejelentést.

Abbász a múlt év végén már beszélt arról, hogy a kormány átalakítását tervezi, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kormányalakítással ismét a kabinetet 2007 óta vezető, 58 éves közgazdászt, Fajjádot bízza meg, aki a nyugati országokban is tekintélyre tett szert a palesztin pénzügyek szanálásával és a ciszjordániai biztonsági helyzet javításával.

Egy másik, ugyancsak név nélkül idézett forrás szerint Fajjád "azonnal megkezdi az egyeztetéseket a különböző csoportokkal az új kormány összetételéről", és több miniszter elveszti tárcáját. A palesztin kormányban összesen 24 poszt van, de ezekből jelenleg csak 16 van betöltve. Két tárcavezető korábban lemondott , hat pedig a Gázai övezetben rekedt, ahol a Hamász radikális mozgalom kezében van az irányítás.