Kaput nyitott a kormány a magyart törve beszélő amerikaiak előtt is

amerikai-magyar kettős állampolgárság
Vágólapra másolva!
A tavalyi kettős állampolgársági törvény nemcsak a szomszédos országokban élő magyaroknak könnyítette meg az állampolgárság megszerzését, hanem a távolabb, például az Egyesült Államokban élőknek is. Az új szabályok értelmében ugyanis már nem kell bonyolult nyelvvizsgán átesniük a jelentkezőknek, hanem elég, ha megértetik magukat egy beszélgetésen.
Vágólapra másolva!

"Az emberek egy kicsit megkönnyebbültek, rájöttek, hogy nem ördöngösség, nem kell tökéletesen beszélni magyarul, elég az, ha nem tudják őket eladni" - mondta az [origo]-nak Somogyi Balázs Egyesült Államokban élő magyar orvos a magyar állampolgárság felvételét megkönnyítő tavalyi törvénymódosításról. Az 1958-ban a szüleivel és testvéreivel kivándorolt cheshire-i orvos helyi szervezőként vett részt múlt pénteken a New York-i magyar főkonzulátus egyik kihelyezett fogadóóráján, a wallingfordi magyar házban.

Az eseményről a Record Journal, egy kisebb példányszámú, de nagy múltra visszatekintő connecticuti lap a hétvégén riportban számolt be. Az állampolgársághoz jutás követelményeinek tavalyi könnyítése óta több magyar származású amerikai is élénken érdeklődik a magyar állampolgárság iránt - írták. A lap a magyar nyelvi ismeretre vonatkozó szabályok könnyítését emelte ki, mint az amerikai magyarok érdeklődése mögött álló fő okot.

A kettős állampolgársági törvényként emlegetett, tavaly május 25-én elfogadott módosítás jelentősen enyhítette a magyar állampolgárság felvételének korábbi szigorú követelményeit. A tavaly áprilisi választás után felálló fideszes többségű parlament által gyors ütemben elfogadott módosításról azonban elsősorban a szomszédokkal - főként Szlovákiával - kialakult konfliktus miatt volt szó, illetve a benne foglalt könnyítések közül azt a - főként a határon túli magyaroknak kedvező - részt emelték ki, amelynek értelmében nem kell Magyarországon letelepedniük az állampolgárságot kérőknek.

A nyelvi könnyítés

Ezenkívül azonban egy másik lényeges könnyítés is volt benne: a nyelvtudásé. A módosítás előírja ugyan a magyar nyelvtudást az állampolgársághoz, de a kérelmezőknek már nem kell alkotmányossági alapismeretekből magyar nyelvű vizsgát tenniük, mint előtte.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A budapesti amerikai követség

Wetzel Tamás állampolgárságért felelős kormánybiztos szerint ráadásul a nyelvtudást sem vizsgával ellenőrzik, hanem az állampolgársági kérelem átadásakor folytatott beszélgetés is elegendő. Ha az illető a beszélgetés fél-háromnegyed órája alatt tud válaszolni a kérdésekre, hogy mikor és hol született, hogy miért kérelmezi az állampolgárságot, akkor az már elég - mondta Wetzel az [origo]-nak arról, hogyan folyik a kérelmező nyelvtudásának vizsgálata. A kormánybiztos szerint a korábban előírt vizsgán a magyarországi népesség jelentős része is megbukott volna.

Közelebb kerülni az emberekhez

"Többen vannak, akiket érdekel a dolog, és vannak kérdéseik. Már hallottak egyet s mást, és többet szeretnének tudni. A cél nemcsak az, hogy állampolgársági kérelmeket gyűjtsünk, hanem hogy tájékoztatást adjunk a változásokról" - idézte riportjában a Record Journal Bencsik Zitát, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulját.

A konzul telefonon az [origo]-nak azt mondta, hogy a múlt pénteki wallingfordi kihelyezett konzuli nap idén már a második ilyen volt, korábban Chicagóban volt hasonló január 28-30. között, és a következő hónapokban is lesznek ilyenek Bostonban, Clevelandban és újra Chicagóban. A jelenség azonban szerinte nem új keletű, a kihelyezett konzuli napokon nemcsak az állampolgársági kérelmekről, illetve az ezzel kapcsolatos érdeklődésről esik szó, hanem jogi tanácsokat is adnak, útleveleket újítanak, és különböző egyéb konzuli ügyeket intéznek. Bencsik Zita azt mondta, a cél, hogy közelebb vigyék az eljárást azokhoz az emberekhez, akiknek problémás eljutni a New York-i konzulátusra.

Bencsik szerint érzékelhető, hogy sokan hallottak az állampolgársághoz jutás feltételeinek könnyítéséről, és a kérelmeken kívül is több pozitív hozadéka van a dolognak: többen ennek hatására jöttek rá, hogy még nem is szűnt meg az állampolgárságuk, és sokan jelentkeznek nyelvtanulási szándékkal, hogy ne szakadjanak el a kultúrától. A Record Journal riportja is megszólaltat egy másik amerikai magyart, egy tíz éve ott élő nőt, aki azt mondta, szeretné már kint született gyerekeit kapcsolatba hozni a magyar kultúrával.

Százak kérték

Az USA-ban három magyar konzulátuson fogadnak kérelmeket: New Yorkban, Los Angelesben és Washingtonban. Wetzel Tamás százas nagyságrendűre tette azok számát, akik az USA-ból kérelmezték az állampolgárságot, de pontos számot nem tudott. Azt mondta, a nagy távolságok és a kevés konzulátus miatt sok érdeklődőnek okoz nehézséget az, hogy beadja kérvényét vagy tájékozódjon.

A wallingfordi nap megszervezésében közreműködő Somogyi Balázs szerint nagy jelentőségű a kihelyezett konzuli nap, mivel a kint élő magyar közösségekben úgy érezhetik, hogy közelebb kerültek a konzulátushoz, a hivatalos Magyarországhoz. Szerinte a pénteki eseményen jelen lévő húsz érdekélődő között sokan voltak erdélyi származásúak is, akik számára nagy jelentőségű, hogy könnyebben kaphatják meg az állampolgárságot.

Az amerikai lap szerint is legalább húsz érdeklődő volt a pénteki eseményen, és szinte mindenki kérdezett "azon a lágy, zenés nyelven" a konzulátus munkatársaitól.