Tüntetőket engedtek szabadon Algériában, újabb harcok Jemenben

Vágólapra másolva!
Algériában vasárnap szabadon engedték azt az állítólag több száz embert, akiket előző nap a nem engedélyezett algíri tüntetés során vettek őrizetbe a hatóságok. Több száz tüntető csapott össze a rendőrökkel Jemen fővárosában.
Vágólapra másolva!

Algériában, a földközi-tengeri Annába városban vasárnap újabb zavargások történtek, amikor mintegy 3 ezer munkanélküli megostromolta a körzeti közigazgatás székhelyét. Más településekről, köztük Boumerdésből is szociális elégedetlenségről adott hírt a helyi média.

A szombati algíri tüntetés résztvevői - a szervezők szerint mintegy 10 ezer, a hatóságok szerint 1500 ember - demokratikus változást és a hatalmon lévő tekintélyelvű elnök, Abdel-Azíz Buteflika lemondását követelték. A tüntetők végig akartak vonulni a belvároson, de több ezer rohamrendőr állta útjukat, és ezért a tiltakozás kudarcba fulladt. A rendőrök lezárták a fővárosba vezető utakat is, felfüggesztették a vasúti közlekedést, úttorlaszokat állítottak fel, hogy a buszokkal érkező tüntetők ne tudjanak eljutni Algírba. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések.

A szombati tüntetés során a hatóságok - az algériai LADDH emberi jogi szervezet jelentése szerint - "több száz állampolgárt" vettek ideiglenesen őrizetbe, köztük ellenzéki politikusokat is. Más algériai városokban, így Oránban és Annábában is előállítottak rendszerellenes tüntetőket a rendőrök. A belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy időközben mindenkit elengedtek.

Algériában az elmúlt hetekben jelentősen nőtt - a tunéziai és egyiptomi események által is feltüzelt - harag a politikai rendszer ellen. Sokan vágynak jobb életkörülményekre, nagyobb demokráciára és esélyegyenlőségre. Az észak-afrikai országban hetek óta szinte mindennaposak a sztrájkok. Algériai fiatalok több ízben önégetéssel és éhségsztrájkkal próbálták meg felhívni a figyelmet az országukban fennálló kilátástalanságra. A tiltakozások hatására Buteflika elnök egyebek között bejelentette, hogy véget vetnek a 19 éve érvényben lévő szükségállapotnak, és csökkentik az alapvető élelmiszerek árát.

Összecsaptak a rendőrökkel a jemeni tüntetők

Több száz tüntető csapott össze vasárnap a rendőrökkel Jemen fővárosában a kormányellenes tüntetések harmadik napján - írja honlapján a BBC. A szemtanúk szerint több sérültje is van a harcnak. A tüntetők a Sanaa utcáin követeltek politika reformokat és az elnök Ali Abdullah Szaleh lemondását. Szaleh 1978 óta vezeti az országot, korábban bejelentette, hogy 2013 után már nem akarja betölteni pozícióját.

A jelentések szerint szombaton az elnökkel szimpatizálók több csoportja késekkel és husángokkal támadt a kormányellenes tüntetőkre. Egy nappal korábban a Hoszni Mubarak távozását ünneplő jemeniekre támadtak a rendőrök. A jemeni tüntetők harcába az egyiptomi események hoztak friss lendületet. Az utcákon tüntető tömeg a legtöbbször a "jemeni forradalom az egyiptomi forradalom után" rigmust skandálja.