Felbecsülhetetlen értékű tárgyakat loptak el a kairói múzeumból

Vágólapra másolva!
Számos felbecsülhetetlen értékű tárgyat, többek között Tutanhamon fáraó idejéből származó szobrokat loptak el a kairói Egyiptomi Múzeumból. A lopás a kormányellenes tüntetések idején történt.
Vágólapra másolva!

A kairói múzeum leltára során kiderült, hogy számos felbecsülhetetlen értékű tárgyat loptak el ismeretlenek, amikor január 28-án, kihasználva a kormányellenes tüntetéseket a Tahrír téren, sikerült bejutniuk az Egyiptomi Múzeumba.

Az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetőjének vasárnapi jelentése szerint a tolvajok elvittek két, Tutanhamont ábrázoló aranyozott szobrot. Eltűnt egy mészkőből készült, Ehnaton fáraót ábrázoló szobrocska, valamint egy másik, amelyet feleségéről, Nofretitiről mintáztak. Nyoma veszett még egy amarnai írnokot ábrázoló szobornak, és a XVIII. dinasztia egyik udvaroncának, Jujának 11 temetkezési szobrocskája, továbbá egy skarabeusz formájú amulett, amely ugyancsak Jujáé volt.

A tettesek január végén a múzeum tűzlépcsőjén jutottak fel a tetőre, ahonnan az üvegtetőn keresztül kötélen leereszkedtek az épület belsejébe. Mintegy hetven tárgyat rongáltak meg, de a mostani bejelentésig nem volt ismert, hogy műtárgyak eltűntek volna.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök pénteken távozott a hatalomból, előtte tizennyolc napig tüntetők tízezrei követelték lemondását, az egyiptomi eseményekről mindent megtalál egy helyen az [origo] tematikus aloldalán, ha erre a linkre kattint.