Az IMF-elnök árnya hajszolja Sarkozyt korai kampányba

Dominique Strauss-Kahn az IMF-elnöke és felesége
Vágólapra másolva!
Már a jövő áprilisban esedékes elnökválasztásra készül Nicolas Sarkozy francia államfő, akinek azonban nemcsak saját népszerűtlenségén kell javítania, de szembe kell néznie azzal is, hogy a rivális baloldalon feltnűnt egy kemény ellenfél. A Nemzetközi Valutaalapot vezető Dominique Strauss-Kahn ugyan egyelőre nem jelezte hivatalosan, hogy hajlandó lenne beszállni a kampányba, de a felmérések alapján egy mostani választáson simán megverné Sarkozyt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön fő műsoridőben sugározták azt a talkshow-t Franciaországban, amelyben Nicolas Sarkozy francia elnök egyszerű emberekkel beszélgetett az ország problémáiról. A két és fél órás műsorban kilenc hétköznapi ember kérdezhetett tőle. Egy orvos, egy diák, egy fiatal földműves, egy középkorú gyári munkás és egy kémikus.

A kiválasztásánál igyekeztek alaposan kiszűrni őket - a Reuters beszámolója szerint -, nehogy megismétlődjön egy tavalyi baki, amikor egy hasonló beszélgetésen alig jutott szóhoz az elnök, miután a beszélgetőpartnerek közé keveredett egy szakszervezeti aktivista is. A szűrés jól sikerült, Sarkozy uralta a beszélgetést, és együttérzően ígért megoldásokat a felvetett problémákra.

A fiatalok által elkövetett bűncselekmények visszaszorítására az érintettek rendes felnőtt bíróságok helyett fiatalkorú bíróságokra utalását javasolta. Beszélt az idősek ellátásának javításáról, magasabb fizetésről, és több munkahelyről. Még egy félmilliárd eurós munkahelyteremtő csomagot is bejelentett.

Kiköszörülné a csorbát

A francia elnök teljes gőzzel dolgozik azon, hogy javítsa az utóbbi hónapokban jelentősen megtépázott népszerűségét. Franciaországban ugyanis jövő év áprilisában lesz az elnökválasztás, amelyen Sarkozy - jóllehet hivatalosan még nem jelentette be - minden bizonnyal újra indul. Még felesége, Carla Bruni-Sarkozy is beszállt a korai kampányba: a múlt héten egy interjúban leszámolt korábbi baloldali szimpátiájával, és kijelentette: Franciaországban soha nem szavazott a baloldalra.

Sarkozy esélyei azonban egyelőre nem túl rózsásak. Sokat rontott népszerűségén, amikor tavaly ősszel az országos tiltakozáshullámmal (sztrájkokkal és tüntetésekkel) dacolva megemelték a nyugdíjkorhatárt.

Kemény támadásokat kap Francois Fillon miniszterelnök és Michelle Alliot-Marie külügyminiszter decemberi utazásai miatt, akik azóta elűzött diktátoroknál vagy csatlósaiknál vendégeskedtek. Előbbi Egyiptomba, utóbbi Tunéziába utazott. A csütörtöki műsorban Sarkozy Fillont védte, de a külügyminiszter hibáját elismerte. Főleg mivel Michelle Alliot-Marie január végén még szakmai segítséget ajánlott fel a végóráit élő rezsimnek a tömegtüntetések megfelelő kezeléséhez.

Forrás: AFP/Carl de Souza

Az utóbbi egy hétben pedig példátlan módon sztrájkba léptek a bírók, miután az elnök az igazságszolgáltatást és a rendőrséget tette felelőssé egy nagy visszhangot kiváltó gyilkossági ügyben és szankciókat helyezett kilátásba.

Nem csoda, hogy ezek után a TNS Sofres egyik friss felmérése azt mutatta, hogy az elnök támogatottsága alig 24 százalék. Sarkozynek igyekeznie kell, alig több mint egy éve van hátra ahhoz, hogy feltornázza mélybe süllyedt népszerűségét a 2012 áprilisában aktuális következő elnökválasztásra.

Nem lesz könnyű dolga. Úgy kell meggyőzni választóit alkalmasságáról, hogy nagy és költséges dolgokat nem ígérhet. Franciaországnak ugyanis - akárcsak az eurozóna többi tagállamának - keményen vissza kell fognia a költségvetési hiányt, és visszaszereznie a befektetők bizalmát.

Huszonhárom év után esély a baloldalnak

Ráadásul baloldali ellenfelei is készülődnek, nem is rossz esélyekkel. Franciaországban Francios Mitterand 1988-as győzelme óta nem nyert a szocialista párt elnökválasztást. Huszonhárom év után azonban úgy tűnik, lehet esélyük, ha Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi elnöke, korábbi francia gazdasági miniszter beszáll a versenybe.

A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a mostani állás szerint Strauss-Kahn simán megverné Sarkozyt egy esetleges választáson. Egy januári közvélemény-kutatás szerint, egy esetleges második elnökválasztási fordulóban majdnem kétszer annyian szavaznának rá, mint Sarkozyre (64 százalék a 36-tal szemben). A 2008-ban kitört hitelválság hatására az IMF-et felrázó, a társaság hiteleivel számos államot a csődtől megmentő közgazdász-politikusra sokan tekintenek úgy Franciaországban a Bloomberg hírügynökség szerint, mint aki képes lehet Sarkozynál jobban megoldani a gazdasági nehézségeket. Az Economist szerint nyugodt, professzionális hozzáállása a szocialisták hagyományos szavazóbázisain túl is mozgósíthatja a hiperaktív Sarkozyre ráunó franciákat.

Forrás: AFP/Thomas Coex
Strauss-Kahn feleségével

A kérdés az, Strauss-Kahn kiköltözik-e idő előtt az IMF washingtoni központjában lévő kényelmes, 12. emeleti irodájából, és otthagyja-e 2012 novemberéig biztos, busásan megfizetett állását, hogy elmélyüljön a francia előválasztási kampányban. Ha így dönt, bő egy évvel IMF-elnöki ciklusa előtt le kell mondania posztjáról.

Egy elejtett mondat

Mivel az IMF vezetőjeként nem tehet politikai jelegű megnyilvánulásokat, ezidáig elhessegette az elnöki ambícióira vonatkozó kérdéseket. Felesége ugyanakkor a múlt héten azt mondta egy interjúban, hogy nem szeretné, ha férje még egy ciklust töltene az IMF élén, amivel arra utalhatott, hogy Strauss-Kahn jelölteti magát az elnökválasztáson.

A baloldali jelölteknek júniusig kell regisztrálniuk az idén októberben esedékes elnökjelölt-választó nagygyűlésre. Eddig csak néhány kevéssé ismert politikus, illetve a 2007-es választáson Sarkozy ellenfele (és Strauss-Kahnt a jelöltségért folyó versenyen akkor kiütő), Segolene Royal jelezte, hogy ringbe száll a jelöltségért, de fontolgatja ezt Martine Aubry, a francia szocialista párt elnöke is. Az Economist szerint azonban várhatóan mindketten hajlandóak lennének visszalépni Strauss-Kahn javára, ha náluk jobb eséllyel szállna ringbe Sarkozyvel.

Forrás: AFP/Alain Jocard
Royal félreállhat

"Rossz elnök, de jelöltnek jó"

Ha az IMF-elnök úgy dönt, hogy indul, akkor várhatóan még a nyári határidő előtt bejelenti ezt. "Sarkozynek van pár hónap előnye arra, hogy elhitesse a választókkal, képes megoldani dolgokat a számukra. Hozzá képest a szocialistáknak nincsen hiteles programjuk, vagy látható javaslataik" - idézte a Reuters Guy Groux-t a Scineces Po egyetem elemzőjét.

"Mindenkinek az az érdeke, hogy Strauss-Kahn minél hamarabb ismertesse szándékait. Nem várhatunk rá úgy, mint egy messiásra. Egy biztos: Nicolas Sarkozy elnökjelölt, és már kampányol. Rossz elnök, de jelöltnek jó" - mondta a francia Liberationnak egy szocialista képviselő.

Jobboldali politikusok azonban már most összehangolt össztűz alá vették Strauss-Kahnt, és az elnök pártjából többen azzal vádolták az IMF-elnököt, hogy nem érti meg az átlagemberek problémáit, és még azt is megpendítették, hogy nem is igazi francia. Azzal is számolnak Sarkozy hívei, hogy ha hivatalosan bejelenti az indulását, akkor a mostani magas népszerűsége csökkenni fog. Erre utal, hogy a felesége megjegyzése után készült felmérés szerint a januári 58 százalékhoz képest 51 százalékra csökkent a népszerűsége. Igaz, ezzel még mindig sokkal jobban áll, mint Sarkozy.

Az már más kérdés az Economist szerint, hogy az IMF-elnökként a megsegített országoktól szigorú költségvetési politikát megkövetelő Strauss-Kahn hogyan birkózik meg pártja nagyon is szociáldemokrata hozzáállásával. Az ugyanis a pártban nagy felzúdulást okozott, hogy az egyik fiatalokból álló platformjához tartozó tag felvetette, talán fel kellene adniuk a 35 órás munkahetet, és decemberben olyan politikai iratot adott ki Benoit Hamon pártszóvivő, amely bölcsődéket, lakhatást, munkahelyet követelt mindenki számára, de abba nem ment bele részletesen, hogy ezt miből finanszíroznák.