Obama: Mubarak lemondása csak a kezdet

Vágólapra másolva!
Hoszni Mubarak lemondása csak a kezdete az egyiptomi demokratikus átalakulásnak - erről beszélt Mubarak távozása után Barack Obama. Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Egyiptomot, amely szerinte sosem lesz már ugyanolyan, mint volt.
Vágólapra másolva!

Barack Obama szerint "az egyiptomi emberek beszéltek, hangjukat meghallották, és Egyiptom sosem lesz már ugyanolyan, mint volt" Hoszni Mubarak pénteki távozása után. Az amerikai elnök a Fehér Házban elmondott televíziós beszédében reagált az egyiptomi fordulatra, a beszédet élőben sugározta az egyiptomi állami televízió is.

Az amerikai elnök szerint "Mubarak elnök távozása válasz az egyiptomiak változáséhségére". "Ez nem az egyiptomi átalakulás vége, hanem a kezdete. Biztos vagyok abban, hogy lesznek még nehéz napok, és sok kérdés maradt megválaszolatlanul. De bízom abban, hogy az egyiptomiak az elmúlt hetekben mutatott egység segítségével békés, és előremutató válaszokat találnak majd" - jelentette ki.

Barack Obama támogatásáról biztosította az országot: "Amerika továbbra is baráti országként tekint Egyiptomra. Készen állunk arra, hogy támogassuk az egyiptomiakat, bármilyen segítséget kérnek is." Obama szerint Egyiptom példát mutatott, azzal hogy bebizonyította, az igazság eléréséhez nem az erőszak a legrövidebb út.

"Van valami a lélekben, ami szabadságért kiált" - idézte az amerikai elnök Martin Luther Kinget. "Ezek a kiáltások most a Tahrír térről hallatszottak, és az egész világ felfigyelt rájuk." Obama szerint a katonaság eddig az államot szolgálta, de most segítenie kell az átmenetet a demokrácia felé.