Obama kevesli Mubarak bejelentését

Vágólapra másolva!
Egyiptomnak hiteles, konkrét és egyértelmű lépéseket kell tennie a demokrácia felé - mondta Barack Obama amerikai elnök Mubarak egyiptomi elnök csütörtök esti bejelentésére reagálva. Az észak-afrikai vezető technikailag átadta hatalmát az alelnöknek, azonban nem mondott le, s emiatt a tüntető tömeg elégedetlen.
Vágólapra másolva!

Barack Obama elnök szerint az egyiptomiak "továbbra sincsenek meggyőzve arról, hogy a kormány valódi demokratikus átalakítást hajt végre" - írta a BBC.

Az amerikai államfő azután mondta ezt, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtök késő este bejelentette: szeptemberig, a következő elnök megválasztásáig marad hivatalban, de a hatalmat ezentúl az alelnök, Omar Szulejmán gyakorolja. (A csütörtöki események közvetítését itt olvashatja.)

A bejelentés miatt elégedetlenek voltak a változásért tüntetők, mivel arra számítottak, hogy az elnök az azonnali távozását jelenti be a televízióban. "Csak két lehetőségünk van: halál, vagy szabadság, és nekünk a szabadság kell" - mondta egy fiatal tiltakozó a CNN tudósítójának a Tahrír téren, csütörtök éjszaka.

Az Egyesült Államok kedden váltott keményebb hangnemre az egyiptomi vezetéssel szemben, amikor Joe Biden amerikai alelnök Omar Szulejmánnal beszélt telefonon és azonnali reformokra, illetve a rendkívüli állapot feloldására szólította fel.

Barack Obama csütörtöki sajtótájékoztatóján hasonló gondolatot fogalmazott meg. Véleménye szerint Egyiptomnak "hiteles, konkrét és egyértelmű" lépéseket kell tennie a demokrácia felé.

Mubarak ugyan csütörtöki beszédében is megerősítette, hogy nem kíván indulni a szeptemberi elnökválasztáson, de bejelentését, illetve a politikai reformok kidolgozására felállított bizottságot időhúzásnak tartják. "Az egyiptomi embereknek azt mondták, hogy átalakul a tekintélyuralmi rendszer, de az nem világos, hogy ez a változás azonnali, jelentős és hatékony-e" - mondta Obama.

A BBC szerint az elnök szavai azt tükrözik, hogy az Egyesült Államok nem volt megelégedett Mubarak bejelentésével. Az amerikai elnök a beszéde után a nemzetbiztonsági döntéshozókkal találkozott.