Milliárdokat tüntettek el a moszkvai ingatlanügyben egy orosz lap szerint

Vágólapra másolva!
Egy orosz üzleti lap szerint az orosz regionális fejlesztési minisztérium hétszer annyiért vette meg a moszkvai kereskedelmi képviselet épületét, mint amennyiért a magyar állam eladta azt. Az épület eladása miatt kedden meggyanúsították a korábbi külügyi államtitkárt és a moszkvai nagykövetet.
Vágólapra másolva!

A Vedomosztyi című orosz üzleti lap szerint az orosz regionális fejlesztési minisztérium hétszer annyiért vette meg a 2008-ig a magyar állam tulajdonában lévő moszkvai kereskedelmi képviselet épületét, mint amennyiért azt a magyar állam eladta. A cikket szemléző MTI nem említi meg, hogy a lap milyen forrásra hovatkozva állítja ezt. A lap úgy tudja, hogy az orosz miniszterelnök-helyettes utasította a minisztériumot a szerződés semmissé nyilvánítására, de végül olyan döntés született, hogy majd takarékoskodnak a renoválásnál.

Az épületet a magyar fél 2008-ban adta el 21,3 millió dollárért, vagyis akkori árfolyamon mintegy 511 millió rubelért. A lap szerint azonban a tényleges vételár 3,5 milliárd rubel volt.

Az [origo] tavaly januárban elsőként számolt be arról a levélről, amely szerint az akkori moszkvai magyar nagykövet önállósította magát a magyar kereskedelmi képviselet eladásánál, és az épület vételárát még a Külügyminisztérium államtitkárai is elfogadhatatlanul hátrányosnak tartották. A levelet a Külügyminisztérium két korábbi államtitkára, Fekszi Márta és Faller Jenő írta 2008. május 15-én Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) akkori vezérigazgatójának. Az államtitkárok nehezményezik, hogy Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet aláírta a 17 ezer négyzetméteres moszkvai ingatlan eladásáról szóló szerződést. A levél megemlíti azt is, hogy az épület többet ért a szerződésben szereplő 4 milliárd forintos vételárnál, így kár érte a magyar államot. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerint ez a kár legalább ötmilliárd forint.

A moszkvai ingatlanügy részleteiről és szereplőiről itt olvashat részletesen.