Bugár: Újra nekifut a szlovák kormány az állampolgársági vitának

Vágólapra másolva!
Változatlan szöveggel nyújtja be a szlovák állampolgársági törvény módosító javaslatát a pozsonyi kormány, amelyet március elején tárgyal újra a parlament - közölte Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke.
Vágólapra másolva!

Bár néhány kormánypárti képviselő egyszer már megbuktatta a kormány saját tervezetét, újra a szlovák parlament elé kerül a szlovák állampolgársági törvény azon módosító javaslata, amely szerint nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki más ország állampolgárává válik - állította Bugár Béla, a kormánykoalíció tagja, a Híd-Most párt elnöke.

Elmondása szerint a szlovák parlament márciusban tűzi újra napirendjére az állampolgársági törvény módosítását. "Kormányjavaslatként a márciusi ülésszak első napján kezdünk tárgyalni első olvasatban a ma visszavont, Gál Gábor-, Somogyi Szilárd- és Pavol Kubovie-féle javaslatról. Szövege változatlan marad" - nyilatkozta Bugár a csütörtökön elbukott módosítóról az Új Szó szlovákiai magyar lapnak.

A heves vitákat kiváltott állampolgársági törvényt a kormány támogatása ellenére sem módosította a szlovák parlament, mivel néhány renegát képviselő megtorpedózta a javaslatot, amely szoros szavazáson bukott el. A Híd-Most egyik legfőbb célkitűzése az állampolgársági törvény módosítása, ezért a szavazás után bejelentette, hogy egy koalíciós javaslatot sem fog megszavazni.

Bugár Béla az Új Szónak azt mondta, hogy a bojkott a februári ülésekre érvényes, de nem vonatkozik azokra a rendkívüli üléseken elhangzó javaslatokra, amelyek nagy károk elhárítására szolgálnak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem kellene-e megvárni a szlovák-magyar államközi szerződéssel a módosítást, Bugár azt mondta: "a koalíciós partnerek ezt szeretnék, de számunkra ez nem megoldás. Ennek elkészítése akár egy évig is eltarthat. Addig itt embereket fognak állampolgárságuktól megfosztani".