Egyre több jel mutat Mubarak csütörtöki lemondására

Vágólapra másolva!
Bár több jel mutat arra, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a tüntetők követelésére még csütörtökön lemond, a kormányfő azt közölte, hogy egyelőre nincs döntés az ügyben. A CNN egy amerikai diplomatától úgy tudja, hogy lemond az elnök, a hadsereg tisztje pedig azt mondta a demonstrálóknak, hogy minden követelésük teljesül. A hatalmon lévő párt egyik vezetője "reméli", hogy Mubarak hamarosan átadja hatalmát az alelnöknek, s ezt csütörtök esti bejelentésében teheti meg.
Vágólapra másolva!

Több forrás arra mutat, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtökön jelenti be lemondását, de az Ahmed Safik miniszterelnök a Nile (Nílus) tévének azt nyilatkozta, hogy egyelőre nincs döntés az ügyében, Mubarak hatalmon van. Az [origo] Kairóban tartózkodó tudósítója szerint óriási tömeg kezdett gyülekezni a Tahrír téren a várható lemondás hírére. Tudósítónk olyan pletykákról számolt be, miszerint a hadsereg kényszeríthette lemondásra az elnököt.

A CNN szerint az egyiptomi állami tévétársaság megerősítette, hogy Mubarak este beszédet mond az országnak. A tartalma egyelőre nem ismert, de a jelek szerint a távozását jelentheti be.

A CNN tudósítója egy az egyiptomi kormánnyal kapcsolatban álló amerikai diplomatától úgy tudja, hogy Mubarak még csütörtökön lemond. A névtelenséget kérő forrás ugyanakkor hozzátette, hogy "akkor hisszük el, ha valóban megtörténik". A CIA amerikai hírszerzési hivatal is azt közölte a BBC szerint, hogy valószínű az elnök távozása. Leon Panetta, a szervezet igazgatója azt mondta, hogy a hadsereg lojalitására kell figyelni, mivel nem mindig viselkednek úgy, ahogy egy diktátor akarja.

A BBC szerint nem egyértelmű, hogy a hadsereg puccsot hajt végre vagy csak a tüntetők követelésének akarnak megfelelni. Az al-Dzsazíra arab televízió honlapja szerint Hasszan al-Roveni katonai parancsnok azt mondta a kairói Tahrír téren demonstrálóknak, hogy "minden, amit akartok megvalósul". Márpedig a január 25. óta tüntető tömeg legfőbb követelése Hoszni Mubarak elnök lemondása.

A Legfőbb Haditanács csütörtök délután ülésezni kezdett, amit - mint az arab televízió rámutatott - a védelmi miniszter elnökölt, pedig a tanácsot normális esetben a köztársasági elnök, vagyis Mubarak vezeti.

Hosszan Badravi, a hatalmon lévő Nemzeti Demokrata Párt főtitkára a BBC-nek mondta azt korábban, hogy Mubarak beszédet tart az országnak. A BBC szerint a főtitkár azt mondta, "reméli", hogy Mubarak átadja a hatalmat Omar Szulejmán alelnöknek, az al-Dzsazíra azonban úgy fogalmazott, "várhatóan" átadja a hatalmat.

Forrás: AFP/Maco Longari
Forrás: AFP/Maco Longari

A január óta tartó tüntetések összes galériáját elérheti a képre kattintva

A január 25. óta tartó forrongásban a tüntetők legfőbb követelése, hogy a közel 30 éve elnök Mubarak távozzon a hatalomból. A politikus bejelentette, hogy nem kíván indulni az őszi elnökválasztáson, sőt az utódjaként kezelt fiát és az alelnököt sem indítják a választáson. A politikai reformokra bizottságot hoztak létre, ezzel azonban az Egyesült Államok is elégedetlen volt, és sürgette a gyorsabb változást, amit azonban Kairó visszautasított.

Közben a hadsereg, az állami televízión keresztül közleményt adott ki, amelyben a tüntetők követeléseire reagáltak. A közlemény szerint a hadsereg készen áll válaszolni a "tüntetők legitim követeléseire", valamint közölték, hogy a nép biztonságát tartják a legfontosabbnak. Korábban az derült ki, hogy nem csak a hírhedt állambiztonsági szerv, hanem a hadsereg is részt vett emberek elrablásában és megkínzásában.