Javult Obama megítélése egy felmérés szerint

Vágólapra másolva!
Egy éve a legjobb teljesítményt hozta Barack Obama elnök a közvélemény szemében, de még így is az amerikaiak több mint fele gondolja, hogy az elnöknek jövőre nem sikerül újraválasztatnia magát. Segíthet Obamának, hogy potenciális kihívóinak neve egyelőre keveset mond a közvéleménynek.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak több mint fele úgy gondolja, hogy Barack Obama elnöknek jövőre nem sikerül újraválasztatnia magát, pedig teljesítményét több mint egy éve nem értékelték olyan magasra, mint most - derül ki a CNN és az Opinion Research Corporation közvélemény-kutató cég közös felméréséből.

A szavazásra jogosult amerikaiak 51 százaléka most úgy gondolja: nem, vagy nem valószínű, hogy Obamára szavaz majd, és ugyanennyien gondolják azt, hogy az elnöknek nem sikerül újraválasztatnia magát. Negyvenhat százaléknyian viszont hisznek a jelenlegi elnök második ciklusának sikerességében, és 47 százalék kész lenne őrá voksolni. Az el nem kötelezett szavazók 53 százaléka Obama ellen szavazna.

Ugyanezen közvélemény-kutatás szerint az amerikai felnőtt lakosság 55-45 százalék arányban tartja jónak, illetve rossznak Obama teljesítményét, ami a legmagasabb támogatottsági mutató 2009 november közepe óta.

Az elnöknek nem kell a lelkére vennie a negatív adatokat, mert a megkérdezettek 1995-ben, egy hasonló CNN-felmérés alkalmával 54 százalékban nyilatkoztak úgy, hogy Bill Clinton ellen fognak szavazni, ás 65 százalékuk gondolta azt, hogy a volt arkansas-i kormányzónak nem sikerül egy újabb négy évre a Fehér Házban maradnia. Clinton 1996-ban mégis könnyedén duplázott.

A felmérés szerint Obama potenciális kihívói viszont sokkal rosszabbul állnak, mint ő. A megkérdezettek 59 százaléka sosem hallott vagy még nem alkotott véleményt a republikánusok olyan lehetséges elnökjelöltjeiről, mint Haley Barbour mississippi kormányzó, Rick Santorum volt szenátor, Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzó, Mitch Daniels indianai kormányzó, Mike Pence képviselő, vagy John Thune szenátor.

A first lady szerint Obama leszokott a dohányzásról

Felesége szerint az elnök "csaknem egy éve" nem gyújtott rá. Michelle Obama ezt a Fehér Házban, a Let's Move gyermek-egészségügyi kezdeményezés beindításának első évfordulóján adott díszebéden mondta újságíróknak.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője decemberben úgy nyilatkozott, hogy Obamának a jelek szerint sikerült haladást elérnie a dohányzásról való leszokásban, és hogy ennek érdekében a nikotinos rágógumihoz folyamodott. Mint mondta, akkor már kilenc hónapja nem látott cigarettát az elnök szájában.