Visszatérhet Oroszországba a Guardian kiutasított újságírója

Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Luke Harding, a Guardian moszkvai tudósítója tovább dolgozhat Oroszországban vízuma lejártáig. Korábban az újságírót nem engedték be az országba, ami diplomáciai vihart kavart.
Vágólapra másolva!

Visszatérhet Oroszországba és érvényes vízuma lejártáig dolgozhat ott Luke Harding, a Guardian brit lap moszkvai tudósítója, akit a hét végén visszafordítottak az orosz főváros repteréről.

Az újságírót védelmébe vette Willam Hague brit külügyminiszter, aki tájékoztatást kért orosz kollegájától, aki először azt ígérte, hogy utánajár az ügynek. Az orosz külügyminisztérium kedd este adta ki közleményét, ami szerint Harding visszatérhet Oroszországba, amennyiben rendezi ügyeit.

Az orosz külügyminisztérium azzal indokolta a beutazás megtagadását, hogy az újságíró meghosszabbította ugyan akkreditációját, de nem vette azt át. A BBC orosz honlapja szerint azonban Harding többször utazott engedély nélkül tiltott, illetve határ menti övezetekbe, s akkreditációját is csak brit diplomáciai nyomásra hosszabbították meg. Az újságíró ráadásul úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz kormányfő (2000-2008 között elnök) hatalma alatt Oroszország "virtuális maffiaországgá" vált.

"Amennyiben Harding Moszkvában akar dolgozni vízuma érvényének leteltéig, rendeznie kell az akkreditációval összefüggő kérdéseket a külügyminisztérium sajtóosztályával. Amennyiben tiszteletben tartja a minden tudósító számára egyformán érvényes szabályokat, nem lesz probléma a beutazásnál" - áll az orosz külügyi közleményben.