Egy német klinikán várják Mubarakot a Spiegel szerint

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bejelenti az állami televízióban, hogy nem indul újra a következő választásokon, egyiptomi forrongások
Vágólapra másolva!
Egy fekete-erdei német magánklinika lakója lehet a német Spiegel magazin szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. A lap úgy tudja, puhatolózó tárgyalások folynak Mubarak esetleges ottani tartózkodásáról, azonban Németországban is sokan ellenzik ezt a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Hamarosan egy fekete-erdei klinika lakója lehet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, a német Spiegel magazin értesülései szerint. A lap saját információira hivatkozva azt állítja, puhatolózó tárgyalások folynak Mubarak esetleges németországi tartózkodásáról, és azt is tudni véli, melyik klinikáról van szó, ahova az elnök hosszú gyógykezelésre utazna. Ezzel Egyiptom megszabadulna népszerűtlen elnökétől, aki pedig méltósággal vonulhatna vissza - írja a Spiegel, amely szerint ugyanakkor az még nem biztos, hogy Mubarak is belemenne-e egy ilyen megoldásba.

A lehetőség azonban már heves politikai vitákat váltott ki Németországonban. Többek azért ellenzik a lépést, mert nem szeretnék, ha Németország biztosítana lehetőséget Mubaraknak arra, hogy kibújjon az esetleges felelősségre vonás alól. Korábban albániai lapok is beszámoltak arról, hogy az elnök esetleg Albániába menekül majd a tüntetések elől, de értesüléseiket senki nem erősítette meg.

Egyiptomban - a tunéziai események hatására, ahol többhetes tiltakozáshullám után elmenekült a diktatórikus módszerekkel kormányzó Ben Ali elnök -, január 25-én kezdődtek utcai demonstrációk az elnök és a kormány ellen. A kairói Tahrír téren továbbra is zajló tiltakozások célja, hogy távozásra bírják az elnököt, aki azonban eddig csak annyit engedett, hogy nem indul újra az ősszel esedékes elnökválasztáson. Ezt azonban sok tüntető kevésnek tartja, akiket bér- és nyugdíjemeléssel sem sikerült lecsillapítani, és kitartanak követeléseik mellett.

Kairói helyszíni riportjainkat itt olvashatja, az eseményekről további cikkeket tematikus címkeoldalunkon találhat.