A hadsereg orvosait is bevethetik a cseh kórházi felmondások miatt

Vágólapra másolva!
Ha valóban orvoshiány alakulna ki a tömeges felmondások miatt, a cseh miniszterelnök szerint a hadsereg orvosait is bevetik a helyzet kezelésére. Az egészségügyi miniszter szerint két hónapig válsághelyzet alakulhat ki, viszont ezalatt csak úgy működnének a kórházak, mint a nyári szabadságok idején.
Vágólapra másolva!

Petr Necas cseh miniszterelnök szerint ha március elején valóban orvoshiány alakul ki a csehországi kórházakban, akkor a kormány a helyzet áthidalása érdekében a hadsereg egészségügyi szolgálatának a segítségét is igénybe veszi.

"Tábori kórházak felállítására igen nagy valószínűséggel nem lesz szükség" - nyilatkozta a kormányfő újságíróknak azt követően, hogy kedden a nemzetbiztonsági tanács és a regionális elöljárók megvitatták a forgatókönyvet, amelyet akkor alkalmaznának, ha a kórházakat valóban elhagyná az a majdnem négyezer orvos, aki az alacsony bérek miatt mondott fel decemberben a "Köszönjük, távozunk" tiltakozó akció keretében.

Ugyanakkor a kormányfő kifejtette: az illetékesek azonnal tárgyalásokat kezdenek az egyetemi és a katonai kórházakkal, az integrált katasztrófavédelmi rendszer képviselőivel, az érintett intézetekkel és a hadsereggel, hogy egy esetleges válsághelyzetben is biztosított legyen a lakosság orvosi ellátása.

"Az állam felkészült egy válság idején érvényes forgatókönyv megvalósítására" - szögezte le a miniszterelnök. Elmondta: a kormány koordinálná az együttműködést az egyetemi és a katonai kórházak között; a hadsereg kórházai mellett a mentőszolgálat is besegítene, hiszen mentőautókkal és mentőhelikopterekkel rendelkezik. A részletekről a védelmi miniszter és az egészségügyi miniszter egyeztet majd.

Korábban Leos Heger egészségügyi miniszter azt kérte az orvosoktól, hogy adjanak egy kis időt az egészségügyi reform beindításához, ami plusz forrásokat biztosít majd. A miniszter 700 orvos távozásával számolt, s arra az esetre, ha valamely régióban nem maradna elég orvos a lakosság ellátására, válsághelyzetet is kihirdetett volna.

Alexandr Vondra védelmi miniszter azt mondta, "ha az orvosok távoznak, a katonai orvosok és a katonai kórházak készen állnak a segítségre". Leos Heger szerint nagyjából két hónapig kell válsághelyzetre számítani, ha tömeges lenne az elvándorlás. Ugyanakkor szerinte a kórházak úgy működnének, mint "a nyári szabadságok idején".