Fehér Ház: Nem érte el a Szuezi-csatornát az egyiptomi forrongás

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök szerint Egyiptom haladást ért el a politikai válság megoldásában, ugyanakkor a szóvivője szerint a kormányzat aggódik az egyiptomi forrongás gazdasági hatásai miatt. A Fehér Ház szóvivője szerint nem látszik a politikai krízis a Szuezi-csatornán.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok aggódik az egyiptomi forrongás miatt, ami a világ gazdasági kilábalását is veszélyeztetheti, de a politikai válság megoldásában szerintük előrelépett az észak-afrikai ország.

"Nyilvánvaló, hogy Egyiptomnak meg kell találnia a kivezető utat, és azt hiszem ebben előrehaladtak" - mondta Barack Obama elnök az amerikai kereskedelmi kamara meglátogatása után az Associated Press tudósítójának, az "előrehaladást" azonban nem fejtette ki.

Robert Gibbs, az elnök szóvivője hétfőn, egy későbbi időpontban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy máris "hatalmas változás" történt Egyiptomban, amit jelez, hogy Hoszni Mubarak elnök megígérte, nem indul a szeptemberi választáson és az utódjának feltételezett fiát is kizárta a jelöltek közül. A Guardian szerint azonban a tüntetések szervezői szeretnék folytatni a nyomásgyakorlást az egyiptomi elnökre, s bármiféle megállapodást csak Mubarak lemondásához kötnek.

Gibbs szerint Egyiptom a krízisből való kibontakozás elején jár, amelyet sok másiknak kell követnie. A szóvivő szerint szabad és méltányos választásokat kell tartani Egyiptomban.

Ugyanakkor a Fehér Ház szóvivője szerint az amerikai kormányzat aggódik a lehetséges egyiptomi tőkekiáramlás miatt - írta a Reuters. "Folytatjuk annak vizsgálatát, hogy miként befolyásolták ezek az események a világgazdaság helyreállását" - mondta. Hozzátette, hogy egyelőre nem látják jelét annak, hogy a Szuezi-csatorna forgalmára kihatott volna a forrongás.

Az egyiptomi forrongások híreit itt követheti nyomon.