Egy ősi templom is megsérült a thai-kambodzsai határvita miatt

Vágólapra másolva!
Egy közel 800 éve épült templomban is kárt tettek a Thaiföld és Kambodzsa között zajló határmenti összecsapások során. A két ország többször is tűzszünetet kötött egymással, most pedig egymást vádolják ezeknek a megszegéséért, de a fesztültség 2008 óta fokozódik, amikor a vitatott hovatartozású, és most részben lerombolt templomért Kambodzsa világörökségi státuszt kapott.
Vágólapra másolva!

Összeomlott a 11. században épült, Thaiföld és Kambodzsa határánál található Preah Vihear templom egy része egy bombatámadás miatt- írja a BBC. A Thaiföld és Kambodzsa között zajló összecsapások során öten haltak meg péntek óta, és több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

"A Preah Vihear templom egy szárnyának összeomlása közvetlen eredménye a thai tüzérségi bombázásoknak" - mondta egy kambodzsai parancsnok a BBC szerint. A két ország többszöri tűzszüneti megállapodás után vasárnap dél körül nyitott tüzet egymásra, és mindketten a másikat hibáztatják a tűzszünet megsértéséért.

A két ország között 2008 óta feszült a viszony, amikor a templomot a világörökség révszévé nyilvánították. A Preah Vihear 1962 óta Kambodzsához tartozik, annak ellenére, hogy a főbejárata Thaiföldön található, a körülötte lévő területre pedig mindkét ország igényt tart. A BBC szerint az is fokozta a feszültséget, hogy egy kambodzsai bíróság februárban elítélt két thai nacionalistát kémkedés vádjával. A két elítélt aközé a hét thai közé tartozik, akiket a hírportál szerint decemberben fogtak el Kambodzsában határsértés miatt.