Bundagyanú miatt marad el egy szumóverseny Japánban

Vágólapra másolva!
Elmarad az egyik legnagyobb Japán szumóverseny márciusban, mert a rendőrség szerint tizenhárom versenyző is érintett lehet a torna körüli fogadási csalásban.
Vágólapra másolva!

1946 óta először marad el hagyományos szumótorna Japánban, akkor a tokiói stadiont renoválták, most a rendőrségi nyomozások szerint tizenhárom szumós készült meccse megbundázására. A márciusi oszakai torna egyike lett volna annak a hat versenynek, ahol a sportág legjobbjai küzdenek meg.

A nyomozás során több olyan SMS jutott a rendőrség birtokába, ahol a sportolók a mérkőzések végkimeneteléről beszéltek. Az egyik üzenetben az egyik sportoló azt is elárulta, hogyan fog támadni, és több százezer jent ajánlott egy másik szumósnak, hogy az veszítsen. A japán miniszterelnök szerint a sportolók bundázása a japán emberek elárulása. Japánban a szumósokat minden gyanú felett álló emberekként tisztelik sokan még ma is.

Nem ez az első botrány a szumó világában az elmúlt években. Nyáron egy neves szumóst tiltottak el, mert illegális baseballfogadásba keveredett, nem sokkal korábban pedig a sportág egy másik ismert alakja verekedett részegen. A sorozatos botrányokról itt olvashatja el az [origo] összeállítását.