Pénzt nem adott az EU a nagy energiacélok mellé

Európai Unió állam- és kormányfői konferencia, Herman Van Rompuy és José Manuel Barroso
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió állam- és kormányfői brüsszeli találkozójukon egyetértettek abban, hogy 2014-re létre kell hozni az egységes energiapiacot, de pénzügyi forrásokat csak kivételes esetben hajlandók adni hozzá. Az energiahálózatok összekapcsolása a magyar soros elnökségnek is fontos célkitűzése.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal tartott kifejezetten csak az energetikával foglalkozó ülést pénteken a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács. A találkozó különös jelentőséggel bírt a magyar soros elnökség számára, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy létrejöjjenek a közép-európai országokat összekötő gáz- és elektromos vezetékek, így kialakuljon az észak-déli kapcsolat a Balti- és az Adriai-, illetve a Fekete-tenger között.

A záróközlemény szerint 2014-ig meg kell teremteni az egységes uniós energiapiacot, biztosítva, hogy a gáz, az olaj és a villamos energia akadálytalanul áramolhasson a tagállamok közt, illetve legkésőbb 2015-ig el kell érni, hogy az Európai Unió területén ne maradjanak energiaellátás szempontjából elszigetelt területek. Csakhogy a kitűzött célok mellé a tagállamok vezetői nem rendeltek anyagi eszközöket.

Az összeköttetések megteremtését a Tanács szerint a piaci a piaci szereplőknek kellene finanszíroznia, csak stratégiai fontosságú, de a magántőke számára nem elég vonzó területeken lehet szó közpénzek "korlátozott mértékű" felhasználásáról. Ezt a kitételt a Bruxinfo hírügynökség szerint elsősorban David Cameron brit miniszterelnök kérésére iktatták a szövegbe. Görögország és Románia a közösségi finanszírozás lehetősége mellett érvelt, de nem jártak sikerrel.

A BruxInfo értesülése szerint Angela Merkel német kancellár a zárt ajtók mögött zajló vita során kezdetben fenntartásait fejezte ki a 2014-es dátummal kapcsolatban, mert addig technikailag nem lehetséges az energiapiacok összekapcsolásához szükséges infrastruktúra megépítése. José Manuel Barroso európai bizottsági elnök úgy pontosított, hogy a 2014-es dátum a szabályozás kialakítására értendő, nem pedig az energiahálózatok fizikai összekötésére, így Merkel elfogadta az eredi határidőt.

A zárónyilatkozat arra is felhívja a tagállamokat, hogy az európai szabványügyi hatóságokkal együttműködve 2012 végéig vezessenek be európai sztenderdeket az úgynevezett okos mérőkre (amelyek képesek valós időben, például mobilhálózaton keresztül tájékoztatni a szolgáltatókat a fogyasztásról), valamint az elektromos autók töltőegységeire. Utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben elterjedjenek az elektromos autók Európában.