Emberi jogi bírósághoz fordult a Bolíviában fogva tartott magyar ügyvédje

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Államok Szervezete emberjogi bíróságánál tett panaszt a Bolíviában fogva tartott magyar állampolgárságú Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tadic ügyvédje. Tóásó és Tadic terrorcselekmény gyanújával két éve van börtönben a Rózsa-Flores-ügyben.
Vágólapra másolva!

Politikai befolyásolás miatt fordult beadvánnyal az Amerikai Államok Szervezete Emberi Jogi Bíróságához Tóásó Előd és Mario Tadic ügyében Gianni Prado ügyvéd. A jogász szerint védenceit jogsértő módon, mindenféle bírói ítélet nélkül tartják fogva a San Pedro börtönben. Magyarázata szerint 18 hónap után a vádemelés nélkül fogva tartottnak Bolíviában joga van helyzetének jobbra fordítására. Az ügyvéd azért fordult az emberjogi bírósághoz, mert szeretné elérni, hogy hivatalos eljárás kezdődjön a bolíviai állam ellen.

A bolíviai kommandósok 2009. április 16-án számoltak fel egy állítólagos terroristacsoportot: Santa Cruzban agyonlőtték Rózsa-Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert. A két túlélőt, a magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A hivatalos bolíviai álláspont azóta is az, hogy a csoport tagjait konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, hogy megöljék Evo Morales elnököt több más vezetővel együtt, és elszakítsák az országrészt.

A bolíviai kormány szerint Floresék páncéltörőt is bevetettek volna Morales ellen

A bolíviai sajtó a hétvégén részletesen foglalkozott a Rózsa-üggyel annak kapcsán is, hogy Sacha Llorenti tárca nélküli miniszter azt állította: Rózsa-Flores és társai finanszírozói 20 millió dollárt terveztek nagy pusztító erejű fegyverek, például rakéták beszerzésére költeni, hogy polgárháborút robbantsanak ki Bolíviában. A bolíviai kormányszóvivő pedig azt állítja, hogy Floresék RPG-7 páncéltörő gránátvetővel akarták kilőni Morales helikopterét.

Evo Morales pénteken ismét emlékeztetett arra, hogy Rózsa-Flores Eduardo "bandája" merényletet tervezett személye és kormánya ellen, amikor 2009 elején kabinetülést tartottak egy hajón a Titicaca-tavon. Megalapozatlannak tartja azokat a vádak is, hogy a kormány a szakadárok megvádolása érdekében videofelvételt hamisított. A videó, amelynek származása továbbra is ismeretlen, megkérdőjelezi a Morales-elleni összeesküvést. A felvételen a sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas pénzt vesz át egy közvetítőtől, egyesek szerint a hírszerzés volt tisztjétől. A tanú később azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle terhelő vallomást. A Rózsa-Flores-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja.