"A legtöbb keresztény meg van ijedve" - félnek a bizonytalanságtól az egyiptomiak

egyiptomi kopt keresztények éjféli misén 2011. január 6-án
Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt két hétben több mint egymillióan tüntettek Hoszni Mubarak rezsimje ellen, vannak olyan egyiptomiak is, akik aggodalommal figyelik az eseményeket. Köztük is külön csoportot alkotnak a keresztények, akik a Muszlim Testvériség megerősödésétől tartanak.
Vágólapra másolva!

"Ami sok az sok. Most már mindenképpen mennie kell. Ami azóta történt, azt mutatja, hogy hazudik" - mondja a 25 éves Nancy, aki az Expedia nevű internetes utazási irodánál ügyfélszolgálatos.

Nancy Mubarak keddi beszéde után úgy gondolta, az elnök maradhat még néhány hónapot, és elég, ha nem indul a következő választásokon. De látva, hogy mit műveltek az ellentüntetők azóta, meggondolta magát.

"Minden olyan zavaros. A barátaim közül sokan nem tudják, mit gondoljanak. Sokan még mindig úgy érzik, hogy maradnia kell a választásokig. Attól félnek, hogy bejönnek az izraeliek, vagy Amerika, hogy senki nem tudja átvenni a helyét, és akkor káosz lesz" - mondja.

A 27 éves Hádi, aki egy hotelben dolgozik recepciósként, úgy gondolja, hogy "nem lehet csak úgy váltani, egyik pillanatról a másikra. Mubarak egyenlő a rezsimmel. Ha minden összeomlik, akkor káosz lesz. Fokozatos átmenetre van szükségünk. Átmeneti kormányra, aztán választásokra ősszel. Lépésről lépésre."

A közel 80 milliós egyiptomi lakosság több mint 10 százaléka nem muszlim, egyes becslések szerint a keresztények száma eléri a 10 milliót is. Közülük sokan félnek, mióta két hete kirobbantak a kormányellenes tüntetések Egyiptomban. A kopt és a keleti ortodox egyház hívei érezhető diszkriminációnak vannak kitéve a muszlim többség részéről, most pedig aggódnak a politikai instabilitás miatt is.

"Mindent tönkretesznek a tüntetők. Nem tudunk kimenni a házunkból napok óta. Félünk, nem tudunk munkába menni, a külföldi tőket menekül az országból. Ki tudja mennyi ideig fog tartani újraépíteni mindent" - mondja Relian (30), aki egy callcenterben dolgozik.

"Megértem őket, mert tudom, hogy nagyon szegények, és joguk van tüntetni. De szerintem várnunk kellene a következő választásokig. Az már csak hat hónap. Addig már nem tud bajt csinálni [Mubarak], ha pedig most elmegy, akkor mi marad helyette? Egy csomó fegyveres az utcákon" - teszi hozzá.

Relian sok más keresztényhez hasonlóan attól is fél, hogy Mubarak távozásával nagyon megnőhet a Muszlim Testvériség befolyása, rájuk pedig sanyarú sors vár. "Mi van, ha ők veszik át a hatalmat? Akkor velünk mi lesz? A legtöbb keresztény, akit ismerek, annyira meg van ijedve, hogy legszívesebben kivándorolna Amerikába" - mondja.

A 22 éves Hadia szintén a Muszlim Testvériségtől fél. "Azt hallottam, hogy ők olyan országot akarnak, mint Szaúd-Arábia, ahol minden nő le van takarva meg ilyenek. A legtöbb keresztény ettől fél, de még a mérsékelt muszlimok is, senki nem akar olyan országban élni, mint az. Úgyhogy én most Mohamed Baradeit támogatom, ő jónak tűnik" - mondja.

A Muszlim Testvériségről itt olvashat, a szervezet egyik vezetőjével készült interjúnkat pedig itt találja.