Semmilyen pozíciót nem vállalunk - interjú a Muszlim Testvériség egyik ismert tagjával

Vágólapra másolva!
Nem készül kormányzásra a Muszlim Testvériség nevű betiltott iszlám politikai szervezet Egyiptomban - mondta az [origo] tudósítójának a Testvériség egyik ismert vezetője szombaton. Szerinte a csoport nem vállal szerepet a következő kormányban, és többségre sem számít.
Vágólapra másolva!

A Muszlim Testvériség nem akarja átvenni a kormányzást Egyiptomban, és még csak többségre sem törekszik a következő parlamentben - mondta az [origo] tudósítójának Ahmed Diab, aki az előző parlamentben a Testvériség frakciójának főtitkára volt.

A Muszlim Testvériség az egyik legjelentősebb, betiltott ellenzéki csoport Egyiptomban. A Testvériség a tavalyi választáson csalásokra hivatkozva nem indult, de 2005-ben képviselői függetlenként is megszerezték a képviselői helyek harmadát. A Testvériség történetéről és törekvéseiről itt olvashat.

"Semmilyen pozíciót nem vállalunk a következő kormányban" - mondta Diab, tartva magát a rendkívül óvatos kommunikációhoz, amelyet a szervezet az egyiptomi zavargások kitörése óta folytatott. "Részt veszünk a következő választásokon, de nem számítunk győzelemre, hiszen a 2005-ös parlamentben is csak körülbelül 30 százalékot kaptunk" - tette hozzá.

Diab szerint az csak a jelenlegi egyiptomi rezsim hazugsága, hogy a Muszlim Testvériség Szaúd-Arábiához vagy Iránhoz hasonló vallásos rendszert akar Egyiptomban bevezetni, Hoszni Mubarak elnök ezzel csak a Nyugatra akar ráijeszteni. "Szabadságot, igazságosságot és demokráciát akarunk, mint mindenki más. Nem készülünk kormányzásra. Az emberek fognak dönteni" - jelentette ki.

Azt is tagadta, hogy a Muszlim Testvériség létre akarna hozni egy vallásos személyekből álló tanácsadó testületet, amely előzetesen megvizsgálna minden törvényjavaslatot, amely a parlament elé kerül, ahogyan a szervezet 2007-es programjában szerepel. A Tahrír téri tüntetőkkel együtt a Testvériség is azt követeli, hogy Mubarak azonnal mondjon le.