"Mintha bombák potyogtak volna" - megtépte Ausztrália partjait a Yasi ciklon

Vágólapra másolva!
A helyiek szerint egyetlen fűszál sem maradt azokon a területeken, ahol szerda délután a legnagyobb erővel söpört át az Ausztráliát sújtó Yasi ciklon. A Yasit a meteorológusok Ausztrália történelmének legnagyobb viharaként emlegették, amely 300 km/h-s széllel és óriási hullámokkal érkezett. A viharban házak százai dőltek össze, és százezrek maradtak áram nélkül, de senki nem halt meg.
Vágólapra másolva!

Hatalmas pusztítást végzett az útjába eső településeken a Yasi névre keresztelt trópusi vihar, amely mintegy 300 km/h-s szélsebességgel csapott le Északkelet-Ausztrália partjaira szerda délután. A ciklon, amely a legnagyobb, ötös besorolást kapta a meteorológusoktól, házakat pusztított el, egész tetőket tépett le, vezetékeket, utakat és vasutakat vágott el, de az első jelentések szerint emberéletet nem követelt.

A vihar legpusztítóbb magja Queensland állam partjait magyar idő szerint szerda délután, helyi idő szerint éjfélkor érte el, és órákon át tombolt a partmenti régióban, míg végül az ausztrál kontinens belsejében kettes fokozatúra csendesült. A 650 kilométer széles ciklon 400 000 embert érintett, de a vihar legnagyobb pusztítást végző közepe végül csak súrolta a nagyobb városokat, és helyettük kisebb tengerparti településeken söpört keresztül.

Tully, Mission Beach és Cardwell településeken a BBC jelentése szerint több száz ház megsemmisült, míg Cairns és Townsville városait a szélvihar mellett hatalmas felhőszakadás sújtotta, és szökőár fenyegeti. A térségben 180 000 épületben nincs áram a vezetékekre zuhant fák miatt. A 160 ezer lakosú Cairnsben a szél közlekedési lámpákat csavart ki a földből és ablakokat tört be - írja a BBC. A 180 ezer lakosú Townsville-ben a sérült infrastruktúra miatt a lakosoknak korlátozniuk kell az ivóvízfogyasztást.

A két nagyobb város közötti szakaszon letépett, lámpaoszlopokon fennakadt háztetők, összecsuklott házak és elpusztított banánültetvények jelzik a vihar útját. Cardwell kikötőjében a BBC szerint a hajókat egymásra hányták a hullámok, Tullyban pedig a hatóságok szerint az épületek 90 százaléka súlyosan megsérült.

"Egyetlen fűszál nem maradt, egyetlen levél nincs a fákon. A vezetékek leszakadtak, az utak elzárva, minden egyes ház megsérült" - mondta az ABC rádiónak egy Tullyban lakó férfi, Ron Darlington. Egy másik helyi, Noelene Byrne szerint úgy néz ki a környék, mintha "bombák potyogtak volna, amelyek mindent elpusztítottak" - írja a Telegraph. "Semmi nem menekült meg. A pusztítás hatalmas, sosem tapasztaltam ilyet" - mondta egy Mission Beach-i szálloda vezetője is. Penny Gross, aki Ravenshoe-ban élte át a vihart, a BBC-nek azt mondta, hogy "a szél olyan volt, mint ha egy hatalmas tehervonat száguldott volna keresztül a településen".

"Rosszabb is lehetett volna"

"A végeredmény sokkal rosszabb is lehetett volna" - közölte csütörtök reggel Neil Roberts, Queensland katasztrófavédelmi minisztere, aki szerint a hatékony felkészülésnek és a szerencsének is köszönhetően több ezer életet sikerült megmenteni. "Az emberek megfogadták a tanácsainkat, és megtették a szükséges óvintézkedéseket" - mondta a miniszter a Telegraph szerint (a vihar előtti felkészülésről itt olvashat részletesen). Roberts azt mondta, hogy az ország legalább száz éve nem látott ekkora vihart. A rendőrségnek egyelőre sem halottakról, sem súlyos sérültekről nincs információja, de Roberts szerint még nem mérték fel teljesen a pusztítást, ezért lehetnek áldozatok.

Forrás: Reuters/Tim Wimborne
Forrás: Reuters/Tim Wimborne

Elpusztult ház Tullyban. További képekért kattintson!

Anna Bligh, Queensland kormányzója csütörtökön arról beszélt, hogy "nagyon megkönnyebbült", mert az első jelentések szerint a vihar nem okozott "katasztrofális pusztítást". A kormányzó szerint azonban korai még kijelenteni, hogy a régió "kitért a lövés elől", mert a helyzet még mindig nagyon veszélyes. A környékbelieket még csütörtökön nap közben is arra figyelmeztették, hogy legyenek nagyon óvatosak: "Nem szeretnénk, ha azért lennének áldozatok, mert az emberek azt hiszik, hogy már minden rendben odakinn" - mondta a BBC szerint Cairns polgármestere.

Anna Bligh kormányzó szerint a környék hosszú és nehéz talpra állás előtt áll. "Az emberek egy része hatalmas pusztulással fog szembesülni, amikor hazatér. Sokan elvesztették az otthonukat, a farmjaikat, a veteményüket és a megélhetésüket, és nincs kétségem afelől, hogy nagyon sokakra hatalmas kétségbeesés vár" - mondta a kormányzó.

Queensland államot az elmúlt hónapokban több természeti csapás érte, nemrég hatalmas árvizek pusztítottak Ausztráliának ezen a részén. Az áradásokban legalább 35 ember vesztette életét, az egyik nagy árhullám korábban az állam fővárosát, Brisbane-t is elöntötte, ahol még a felhőkarcolók is vízben áltak egy darabig (erről itt olvashat).