Új szelek fújnak a szlovák-magyar kapcsolatokban Dzurinda szerint

Vágólapra másolva!
Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerint új szelek fújnak a szlovák-magyar kapcsolatokban. A diplomáciai vezető a pozsonyi Új Szónak adott interjújában azt mondta, realistának kell lenni.
Vágólapra másolva!

"Igen, úgy érzem, új szelek fújnak, elkezdtünk normálisan kommunikálni. Másrészt viszont nyitottnak és realistának kell lennünk, tehát nem lenne jó, ha túl sokat várnánk el" - jelentette ki Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter a pozsonyi Új Szónak. A csütörtökön megjelent interjúban a külügyminiszter hozzátette, hogy az nem lenne jó, ha túl nagyok lennének a várakozások.

Dzurinda azt is mondta, hogy "amíg a magyar politikum szükségét érzi annak, hogy olyan szőnyeget vigyen Brüsszelbe, amilyet az év elején vitt, akkor lehet, hogy még sok víz lefolyik a Dunán addig, amikor már a magyar külpolitika többet fog előre nézni, mint vágyakozással tekinteni a múltba".

A kettős állampolgársággal kapcsolatban Dzurinda úgy látja, hogy "eddig jó irányba halad az egyeztetés", a kormányközi megállapodásról szóló elképzelés jó dolog, de "hogy ezt Orbán miniszterelnök úr is komolyan gondolta-e, az kiderül a következő hetekben. Bízom benne, hogy igen. "Dzurinda azt állítja, hogy "a magyar törvényből hiányzik a genuine link, a természetes kötődés feltétele". Hozzátette: "Másrészt meggyőződésem, hogy a magyar törvény nincs összhangban a nemzetközi joggal. Ezt egyébként Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa nekem levélben megerősítette."

Mikulás Dzurinda január közepén a pozsonyi közszolgálati hírügynökségnek azt mondta, nem tartja szükségesnek, hogy Szlovákia a magyar belpolitikát bíráló államok között legyen. Akkor azt is mondta, hogy fontosnak tartja a bizalmi kapcsolatok kiépítését Szlovákia és Magyarország között. (Erről itt olvashat bővebben.)

A brüsszeli kultúrtörténeti szőnyeg ügyében a szlovák külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a régi Magyarország térképe a történelemkönyvekbe való, és nem az Európai Unió Tanácsának brüsszeli épületébe.

A szlovák-magyar viszonyról szóló cikkeinket itt olvashatja.