Mubarak azt mondja, távozna, de fél a következményektől

Vágólapra másolva!
Hoszni Mubarak csütörtökön azt közölte, bár elege van, még nem távozik posztjáról. Az egyiptomi elnök azt mondta, nem foglalkozik azzal mit mondanak róla, őt Egyiptom sorsa érdekli. Aggasztják a véres zavargások, amelyekért szeirnte a Muszlim Testvériség nevű ellenzéki szervezet és nem a kormány tehető felelőssé.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön az ABC amerikai tévécsatorna riportere, Christiane Amanpour interjút készített Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, akinek a távozását tíz napja követelik a kormányellenes tüntetők. Az elnök utalt rá, hogy távozna a hatalomból, de fél, ez káoszhoz vezetne. (Az egyiptomi eseményekről szóló híreinket itt olvashatja, az [origo] munkatárásnak helyszíni tudósításait pedig itt találja.)

Mubarak elmondta, nagyon bántja, hogy az utóbbi napokban eldurvult a helyzet Kairóban és több egyiptomi nagyvárosban. Szerinte azonban a több száz halálos áldozatot követelő összecsapásokért nem az általa vezetett kormány tehető felelőssé, hanem a zavargások a Muszlim Testvériség nevű ellenzéki szervezet miatt törtek ki. (A Muszlim Testvériség a politikai iszlámot képviselő, hivatalosan betiltott, de eltűrt szervezet Egyiptomban.) Az egyiptomi elnök közölte: nem akar egymással harcoló egyiptomiakat látni.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a tüntetők vádjaihoz és a lemondására vonatkozó felhívásokhoz Mubarak azt válaszolta: nem törődik azzal, hogy az emberek miket mondanak róla. "Most az országommal törődöm, engem Egyiptom sorsa érdekel" - tette hozzá az elnök.

Mubarak azt is elmondta, nem akar újból elindulni az elnökválasztáson és nem is gondolt rá, hogy Gamal fiának adja át Egyiptom kormányzását. "Elegem van. Hatvankét évet dolgoztam a köz szoglálatában, távozni szeretnék, de nem tudok. Ha lemondok az elnöki tisztségről, félek, hogy a káosz lesz úrrá az országon" - mondta Mubarak Amanpournak, aki azt is megkérdezte az elnöktől, hogy elárulva érzi-e magát. Mubarak erre azt felelte: Barack Obama amerikai elnök nagyon jó ember, de nem érti az egyiptomi kultúrát, és azt, hogy mi történne, ha ő lemondana. Mubarak a családjával együtt az elnöki palotában tartózkodik, amelyet fegyveres katonák, tankok és szögesdrót véd.