Az interneten szervezik az első szíriai tüntetéseket is

Vágólapra másolva!
Az internetes közösségi oldalakon megjelentek az első felhívások a szíriai hatalom elleni tüntetésekre. Bassár el-Aszád elnök próbál elébe menni a tüntetéseknek, egy interjúban arról beszélt, hogy fontos politikai és gazdasági reformokat tervez bevezetni az idén.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi tüntetőktől ihletet merítve szíriai ellenzéki csoportok is a Facebookon és a Twitteren megjelent felhívásokban szólítják fel a szíriaiakat arra, hogy pénteken és szombaton tartsák meg a "harag napját" szerte az országban - jelentette az Msnbc.com. Az aktivisták reformokat követelnek Bassár el-Aszád szíriai elnöktől.

A Facebookon - amelyet Szíriában egyébként betiltottak - a kezdeményezéshez már mintegy 2500-an csatlakoztak. Egyiptomhoz hasonlóan Szíriában is a szegénység, a munkanélküliség és a korrupció elleni fellépés fűti az elégedetlenkedőket.

Bassár el-Aszád próbál elébe menni a tüntetéseknek, és a minap a Wall Street Journalnak adott interjújában arról beszélt, hogy fontos politikai és gazdasági reformokat szándékozik bevezetni az idén. Azt ígérte egyebek között, hogy helyhatósági választásokat tartanak az országban nem kormányzati szervezetek bevonásával, és módosítják a sajtótörvényt is.

A szíriai sajtó bőségesen tudósított az Egyiptomban zajló forrongásokról, nyíltan rokonszenvezve a tüntetőkkel és az ellenzékkel. Maga az elnök azt mondta a térségbeli országokban zajló eseményekről, hogy "új korszak" jelei mutatkoznak a Közel-Keleten. Azt tanácsolta az arab vezetőknek, hogy tegyenek eleget a tömegek politikai követeléseinek, és sürgősen javítsanak országuk gazdasági helyzetén.

Orvosból lett elnök

A Facebookon és a Twitteren közétett üzenetekben azt áll, hogy a tüntetésekre készülő "szabadságharcosoknak" nem Bassár el-Aszád ellen van kifogásuk, tisztelik az elnököt, de elutasítják "az autoriter országvezetési stílust, a korrupciót és a vagyon nem igazságos elosztását".

El-Aszád Nagy-Britanniában orvosnak tanult, a hatalmat az apjától örökölte 2000-ben. Azóta óvatos piaci reformokat vezetett be (például lehetővé tette külföldi bankoknak a fióknyitást, vagy megnyitotta az ajtót az import előtt), politikai reformokat azonban nem vezetett be. A rendszer belső ellenfeleit rutinszerűen lecsukják. Sok arab szemében azonban más vezetőkénél nagyobb tekintélyt vívott ki azzal, hogy szilárdan kiáll Izraellel szemben, a palesztinok oldalán, és ellenezte az Egyesült Államok iraki invázióját.